Baján most gulyásfőzés borzolja a kedélyeket

Már 194-en szavaztak Baján a 470-ből, vagyis a részvételi arány 41 százalékos a kampánycsendsértés miatt megismételt voksoláson. Az Összefogás Párt elnöke gulyást főz, bár az jogsértő.

Terepjáróval érkezett meg Szepessy Zsolthoz, az Összefogás Párt elnökéhez a bajai helyi választási bizottság tértivevényes küldeménye, amely második alkalommal mondta ki, hogy a gulyáságyúval a szavazóhelyiséggel szemben kampányoló párt kampánycsendet sért - írta a 444.hu.

Szepessy átvette és aláírta a tértivevényt, majd a sajtónak felolvasta a határozatot, amely szerint a párt megsérti a választási eljárási törvény 3. és 41 paragrafusát, amely a kampánycsendről rendelkezik. A határozat azt is kimondta, függetlenül attól, hogy az Összefogás Párt nem indult a bajai időközi önkormányzati választáson, a kampánycsendsértés megvalósul. 

Szepessy a határozatot átvéve a sajtónak elmondta, álláspontjuk szerint nem jogsértő, amit csinálnak, ezért nem hagyják annyiban és a megyei választási bizottsághoz fordulnak, vagy a Kecskeméti Törvényszékhez, ha kell. Így ezt a határozatot nem tartják jogerősnek és nem mennek el a helyszínről.

Korábban a bajai polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának munkatársa is kiszállt a bajai 32-es számú szavazókör szavazóhelyisége elé, mivel ott Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke engedély nélkül főz – írta az Index. Monok korábbi polgármestere – akinek nevéhez fűződik többek között a szociális kártya, illetve a feltételekhez, például a tiszta udvarhoz kötött segélyezés - a demokrácia fontosságáról kezdett el beszélni, amiért szerinte a hivatal dolgozói meg akarják akadályozni, hogy szabadon demonstrálhassanak (a hivatal valójában csak a főzést kifogásolja).

Amikor a portál újságírója szembesítette azzal, hogy egyébként a választási bizottságnak világos, napok óta nyilvános határozata van arról, hogy jogsértést követ el a mostani akciójával, Szepessy azt mondta, ő nem tud erről a határozatról, és különben is, nem ez Magyarország legnagyobb problémája.

Október 10.-én a helyi választási bizottság jogsértőnek nyilvánította a demonstrációt, vagyis azt, hogy az Összefogás Párt és annak országos elnöke, Szepessy Zsolt a szavazóhelyiség közvetlen környezetében az arra járó emberek részére szóló ingyenes ételosztással egybekötött tüntetést szervez, és erre vonatkozóan az interneten a tüntetésen való részvételre buzdító felhívást tett közzé. A határozat szerint súlyos visszásságot okoz az a tény is, hogy a szervezet elnevezése nagyfokú hasonlóságot mutat a helyi választáson jelöltet indító választási szövetség elnevezésével.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a szavazókör környezetében több tucat autó áll, a televíziós stábok folyamatosan felvételeket készítenek. Emellett többen autókból, kézi kamerákkal filmezik a jelenlévőket. A szavazókörhöz tartozó, tanyákból és zárt ingatlanokból álló területen is azt lehet látni, hogy azokon a földutakon, ahol autóval lehet közlekedni, folyamatosan kameráznak. Több helyen az út mindkét oldalán autók állnak, azokból készítenek felvételeket az arra közlekedő gépkocsikról, kerékpárosokról és gyalogosokról. A szavazókör közelében és az ahhoz tartozó területen rendőrautók cirkálnak és civil ruhás nyomozók is felügyelik a rendet.

A helyi választási bizottság 15 órakor ült össze, mert vasárnap több bejelentés érkezett kampánycsendsértés gyanúja miatt, valamint a szombati bejelentéseket is most tárgyalják. Újságírók nem vehettek részt a testület ülésén.

Az intenzív kampány egyébként úgy tűnik megtette hatását Baján: eddig 194-en en szavaztak a 470-ből. Ez azt jelenti, hogy a részvétel 41 százalékos, valamint azt, hogy többen szavaznak most, mint legutóbb. Két hete ugyanis összesen 160-an szavaztak ebben a választókörben.

Két hete a Fidesz jelöltje nyert Baján. Kovács Csabára 467-en, Teket Melindára, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltjére 406-an szavaztak. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el.

A 32-es számú szavazókörben a szavazást ma kampánycsendsértés miatt kell megismételni, és ez akár változtathat is a végeredményen. Eredmények este 8 óra körül várhatóak.



Az Összefogás Párt provokációnak ható akciója Baján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.