Bajai álvideó: a Fidesz Btk.-módosítást kezdeményez

Szigorítaná a büntető törvénykönyvet a Fidesz: bűncselekménynek minősítenék, ha valaki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít.

A büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását javasolja a Fidesz, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videóügyhöz hasonló eset - közölte a kormánypárt parlamenti frakciójának vezetője egy sajtótájékoztatón.

Rogán Antal elmondta, az országgyűlésnek még hétfőn benyújtják a várhatóan decemberben hatályba lépő javaslatukat, amely alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azt, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, az két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, az három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető - ismertette az indítványt. Hozzátette, a gondatlanságot is szankcionálnák.

A "bizonyítékhamisítási botrány" mélyen aláásta a demokratikus intézmények működésének normális rendjét, veszélyezteti a demokrácia intézményeinek stabil működését, ezért "nem engedhetjük meg, hogy a közelgő választás előtt ilyen még egyszer előforduljon" - indokolta javaslatukat a frakcióvezető. Szerinte aki nem támogatja majd az előterjesztést az országgyűlésben, az "rosszban sántikál".

Rogán Antal azt mondta, a bajai időközi választással kapcsolatban rögzített felvétel elkészítésében a baloldal több pártjához köthető emberek is részt vettek, és fontosnak tartották, hogy azt rögtön elvigyék az MSZP székházába, "ahol őket feltűnően hamar és nyilvánvalóan ismerősként fogadták".

A hvg.hu-ra október 18-án került fel egy videó a bajai időközi választással összefüggésben, amiről a rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy hamisítvány, az azon szereplők megrendezett helyzetet játszottak el a megismételt önkormányzatiképviselő-választás után. A videón egy közvetítő kétszázezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra.

A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság egy héttel ezelőtt közölte, hogy a felvételt egy a készítésekor is jelen lévő ember átadta egy ismerősének, aki egy további közreműködővel közösen elvitte a szocialista párt székházába, ahol két embernek adták át. Az MSZP elnöke többször kijelentette, hogy sem a szocialista pártnak, sem egyetlen politikusának nincs köze a bajai választással kapcsolatos videó elkészültéhez.

A Fidesz - mint arról a Magyar Nemzet beszámolt - már postázta a rendőrségnek a hamis vád miatti bejelentését az álvideó ügyében. Azért bejelentéssel éltek, mert feljelentést csak az alapeljárást folytató rendőrhatóság tehet.

Magyar György ügyvéd szerint nincs szükség törvénymódosításra, mert a koholt bizonyíték előállítása ma is bűncselekménynek számít. Aki „mást hatóság előtt bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol”, az három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható – hangsúlyozza az ügyvéd.

Az pedig, aki tanúként a „hatóság előtt az ügy lényeges körülményére valótlan vallomást tesz vagy a valót elhallgatja, hamis tanúzást követ el”, és ekkor a büntetési tétel alapesetben – ha büntetőügyről van szó – egytől öt évig terjedő börtön.

Az ügyvéd mindezek alapján azt állítja, hogy amennyiben valaki hamis bizonyítékot kreál, és annak alapján büntetőeljárás indul, valamelyik bűncselekményt bizonyosan megvalósítja. A jogalkotó tehát szerinte nyitott kapukat dönget, így felesleges politikai üzeneteket megfogalmazni. De ha a Fidesz biztosra akar menni – tette hozzá –, akkor célszerű a javaslatot az alaptörvénybe foglalni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.