Baja: feljelentést tett az MSZP, az Együtt és a DK

Az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK) ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a bajai időközi önkormányzati választáson történtekkel kapcsolatban, a választás rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt a Bács-Kiskun megyei Főügyészségen.

A feljelentés hangsúlyozza, hogy a választások kapcsán elkövetett jogsértések miatt indult eljárásban a Kecskeméti Törvényszék egy jogerős végzésében állapította meg, hogy a választók szervezett utaztatásával megsértették a választási eljárási törvénynek a kampánycsendre vonatkozó rendelkezését, valamint a választáson való önkéntes részvételt rögzítő alapelvet.

Ismertetik, hogy a Btk. szerint aki a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás, népi kezdeményezés vagy európai polgári kezdeményezés során az arra jogosultat a választásban, a népszavazásban, a népi kezdeményezésben vagy az európai polgári kezdeményezésben akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetve anyagi juttatással befolyásolni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A szövegben az áll, hogy habár az anyagi juttatás fogalmát a Btk. nem definiálja, az lényegében vagyoni előny juttatását jelenti. A feljelentők álláspontja szerint anyagi juttatásnak minősül a készpénz juttatása, a piaci érték alatt vagy ingyenesen áru átadása vagy szolgáltatás nyújtása, illetve akár egyes jövedelemszerzési lehetőségekhez való hozzáférés biztosítása is. A feljelentők álláspontja szerint az ingyenes szervezett utaztatás személyszállítási szolgáltatás ingyenes nyújtását jelenti, ami ennek megfelelően anyagi juttatásnak minősül - folytatják. A nyomozás feladata annak megállapítása, hogy a szervezett utaztatás során egyéb anyagi juttatást ígértek, illetve nyújtottak-e a szállítottak részére - írták.

Véleményük szerint a bűncselekmény elkövetéséhez nem szükséges, hogy a magatartás ténylegesen befolyásolja a választói akarat kifejezését, elegendő, hogy a juttatás által az elkövető befolyásolni törekedjen a választópolgárt - ismertetik meglátásukat.

A konkrét esetről szólva megállapítják, hogy "az utaztatás szervezése és az egyik jelölő szervezet között egyértelmű kapcsolat mutatható ki". A videofelvételek szerint a szervezett szállítást végző egyik ember konzultált a megyei kisebbségi önkormányzat Lungo Drom színekben megválasztott elnökével, Ajtai Tiborral, aki egyben a Bács-Kiskun megyei Fidesz választmányi tagja. Hangsúlyozzák, hogy a férfi, aki Ajtai Tibort elnök úrnak szólította, kifejezetten arra vonatkozóan vár iránymutatást, hogy hányszor fordulhat meg a kocsijával választókat szállítva.

Hangsúlyozzák, hogy az eljárás során keletkezett tanúvallomásokból "az is egyértelmű, hogy Ajtai Tibor személyesen is részt vett a választók szervezett szállításában" - áll a feljelentésben.

Baján szeptember 22-én tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en, Teket Melindára, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltjére pedig 406-an szavaztak. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el.

32-es körzet: meg kell ismételni a választást

A Kecskeméti Törvényszék múlt szombaton döntött úgy, hogy meg kell ismételni a szavazást a 32-es szavazókörben. A végzés szerint kampánycsendsértés történt, mert a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.