Bácsku meghalt, legendája, rossz példája él

Bácsku halálhírére a faddiak megkönnyebbültek.

- Nem szép dolog, hogy hívő létemre ezt gondolom, de jobb így talán még neki is – morogja egy idős férfi, aki Bácsku utcájában lakik.

A Bácskuként emlegetett, 42 éves B. Kálmán augusztus 21-én, közúti balesetben halt meg. A roma férfi egy Audiban ült, amit öccse, a 39 esztendős, Api becenéven ismert B. Gyula vezetett. Velük volt a két férfi párja, illetve Bácsku féltestvérének a 22 éves fia. Az Audi a 6-os főúton áttért a baloldalra, s frontálisan ütközött egy Ladával. Az Audiban ülők mindannyian meghaltak, amiképp a Lada egyedül utazó sofőrje is.

Bácskuról tudni kell, hogy Pusztahencséről 2008 tavaszán költözött feleségével és öt gyermekével a 4 és fél ezer lelkes Faddra. Érkezése felháborodást váltott ki. A faddiak közt elterjedt, hogy a büntetett előéletű Bácskunak azért kell eljönnie falujából, mert ott meglopott egy vállalkozót, aki ezért verőlegényeket uszított rá. Ebből annyi volt csak igaz, hogy Bácsku tényleg gyakran ült börtönben (addigi 37 évéből 16-ot), ám a vállalkozót nem ő lopta meg, hanem a felesége. Bácsku épp börtönben volt, s az öt gyermekről gondoskodó, örökké munkanélküli asszony egy pusztahencsei gazdától lopott 50 ezer forint értékű kábelt. A vállalkozó feljelentette, a nő azonban megúszta az ügyet enyhe büntetéssel. Két hónappal később egy férfi megtámadta a meglopott vállalkozót, és betörte az orrát. Amíg ellátták őt a kórházban, egy nyolctagú csapat, két autóval behajtott a gazda udvarába, és megfenyegették feleségét, három gyermekét. A banda botokkal, szamurájkardokkal tört-zúzott a portán. A rendőrök nem találták meg a tetteseket – a vállalkozó máig azt gondolja, Bácsku feleségének feljelentését bosszulták meg rajta. Az se igaz, hogy a gazda ezek után megverette Bácskut, bár nem tagadja, kedvére lett volna.

Bácsku valójában azért adta el pusztahencsei portáját, és költözött Faddra, mert feleségének ott élt a rokonsága, s azt hitte, hogy ott majd jobban boldogul. A faddiak – megtudva szándékát – több tucatnyian arra kérték Fülöp János polgármestert, hogy gátolja meg valahogyan Bácskuék jövetelét. A faluvezető meg is kereste a Bácsku által kiszemelt ház gazdáját, próbálta volna lebeszélni az eladásról, ám akkor már a vétel megtörtént. A költözködést követően valaki Molotov-koktélt dobott Bácskuék házának falához. Sérülés nem történt, s a kár jelentéktelen volt, a kigyúrt testű Bácsku azonban több társával (és – persze – szamurájkarddal) rátört három helybélire (romára és nem romára), akikről azt gondolta, hogy szerepük lehetett a gyújtogatásban. Volt, akit „csak” megfenyegetett, volt, akit meg is vert Bácsku bandája. Válaszul a faddiak tüntettek Bácsku ellen, két önkormányzati képviselő meg elhívta a faluba a gárdát.

És a gárda jött. A faddiak sokféleképp meditáltak felvonulásukról. Volt, aki hangsúlyozta, hogy a gárda másfél száz, Faddra utazó tagja nem a cigányok, hanem a „bűnözők rassza ellen vonul”. Ezt mondogatta – némiképp önmagát bátorítva – a falu hétszáz romájának többsége is. Volt viszont, aki – nem romaként és a nevét vállalva – kimondta: akkor lesz hiteles a gárda, ha a nem roma bűnözők ellen is felvonul. Elterjedt vélemény volt, hogy a gárda megjelenése csak az emberek összeugrasztására jó, de nem old meg semmit.

Ezt követően béke honolt a faluban. Bácsku nem sokkal később bevonult a börtönbe, többek között a csoportos garázdaságnak minősülő szamurájkardos ámokfutása okán. A férfi idén szabadult. Utána nem volt vele gond, még akire korábban rátört, annak is udvariasan köszönt.

Hogy a baleset napján pontosan mi történt, arról bizonytalan információink vannak. Bácsku, Api és a két férfi párja autóval elgurult a 20 kilométerre lévő Tengelicre, és ott összetűzésbe keveredtek egy rokon családdal. A pletyka szerint a testvérek adósságot hajtottak be, s mivel nem kapták meg pénzüket, magukkal cipelték a család egyik tagját. A tengelici família hívta az ügyeletet, s Bácskuék a rendőrök elől menekülve okozták a balesetet, állítják többen. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon – a részletek ismertetése nélkül – megerősítik, hogy Bácskuéknak konfliktusa támadt a tengelici rokonokkal, azt viszont cáfolják, hogy a 6-oson üldözték volna az Audit.

Egy másik pletyka szerint Bácskuékat az Isten büntette meg. Augusztus 18-án, a faddi falunapon ugyanis betörtek a helyi plébános házába, mesélik a faddiak, és elvitték a pap laptopját és értékeit. Aztán – a sztori szerint – az összetört Audiból előkerült 8 millió forint, 60 deka arany és a plébános laptopja.

– Papot nem szabad meglopni – emeli fel mutatóujját egy középkorú, faddi férfi –, mert ha a pap szól a főnökének, a tolvajnak annyi.

Ezt az ironikus megközelítést Faddon többektől is hallottam. Egyébként a falunapon a plébánoshoz tényleg betörtek, ám a tettes ismeretlen. A plébános elmondta, hogy két laptopot, egy mobilt, egy aranygyűrűt, és pár kiló kolbászt és sonkát loptak el tőle. Az összetört Audiban viszont nem volt ott a plébános laptopja, s aranyat egy dekát se találtak a helyszínelők. Pénzt igen, de nem 8 milliót, hanem 3 ezer eurót.

Ez se kevés, ha tudjuk, hogy az autóban ülők egyikének sem volt soha állása. A faddiak találgatják is, hogy miből élt Bácsku és Api, néha nem is rosszul. Beszélnek arról, hogy drogot hozhattak Hollandiából, innen meg lányokat vihettek oda. Ezt a feltevést Api facebookos képei erősítik, mert azokon sok a nyugat-európai helyszín. A rendőrség és a bíróság viszont nem tud arról, hogy a két testvér ellen bármikor is indult volna drog- vagy lánykereskedés miatt eljárás. Ennél többet nem árulnak el a két férfi priuszáról. Más forrásból megtudtuk, hogy Bácskut könnyű és súlyos testi sértésért, garázdaságért, rablásért és vagyon elleni bűncselekményekért küldték rács mögé. Api is hasonlók miatt volt többször elítélve.

Szerettem volna Bácsku felnőtt gyermekeit szembesíteni a szóbeszéddel, ám ők elzavartak.

– A család minden baja azzal kezdődött, hogy Bácsku szüleit 1984-ben kitelepítették Paksról – véli az egyik faddi. – Egy szanálás miatt abban az évben negyven roma családot telepítettek ki a városból. A környező falvakban vettek nekik öreg házakat, amik aztán hamar összedőltek. A kitelepítettek Pakson még dolgoztak, a falvakban azonban a gyermekeik gyökértelenekké váltak, munkát nem találtak, rossz útra tértek. Azóta már a kitelepítettek unokái is felnőttek, és ők is csak kallódnak. Másolják a szüleik példáját. Bácsku egyik fia is ült már, nemrég szabadult. Előtte közmunkás volt, és rendesen dolgozott. Hogy kijött, egy évig nem kaphat közmunkát, alkalmazni errefelé senki se fogja őt. Ha elmegy, másutt még gyökértelenebb lesz. Maga szerint mit fog csinálni?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.