Babócabirodalmat épített a pénzügyesből lett sajtkészítő

A bankszektorban eltöltött évek után kezdett el kecsketenyésztéssel és sajtkészítéssel foglalkozni Csányi Alexandra. A békési édesanya mára huszonhárom egyedből álló állománnyal rendelkezik, és szinte a nap 24 órájában foglalkozik velük. A kecskesajtkészítőről a beol.hu írt portrét.

— Az első két kecskénket 2014 májusában vettük meg. Mivel egyikük fejős volt, így magával vonzotta, hogy a tejet fel kell dolgozni valamilyen formában — mesélte a lapnak Csányi Alexandra. — Soha nem fogom elfelejteni, hogy már késő éjjel, a vak sötétben értünk velük haza. Akkor, életemben először fejtem kecskét a zseblámpa fényénél, és féltem én is, de a kecske is. Mivel a tej adott volt, a szakirodalom útmutatói alapján kezdtem bele a feldolgozásába, mondanom sem kell, hogy megbukva számtalanszor, de a visszajelzések azt mutatták, hogy érdemes tovább elmélyedni a sajtkészítésbe, így hiába nehéz és bonyolult szenvedély ez, nem adtam fel. Hál' Istennek, mert mára egy 23 egyedből álló, bejegyzett állománnyal dolgozunk.

A békési farm rengeteg munkát ad.

— A reggeli etetést, fejést követően, legelőn vannak a kecskék. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy víz folyamatosan legyen számukra, majd az esti fejés és etetés következik, és egyszer még esznek aznap — osztotta meg velünk Csányi Alexandra. — Ez egy átlagos nyári nap. Mindez más, ha esős idő van, és megint más télen, ha körmölni vagy oltani kell őket, az ellési időszakról nem is beszélve. Úgy nőttem fel, hogy mindig volt jószág a háznál, igaz, fejős állat sosem, de a hozzájuk való hozzáállásom gyerekkorból gyökerezik. Kiindulásként az internet segített, majd szert tettünk hasonszőrű ismeretségekre, és elindult a tapasztalatok megosztása egymás között.

Termékeit a sajtkészítő Babócának nevezte el, aminek egyébként semmi köze a népszerű gyermekmeséhez. „Egyszerűen csak nézegettem a magyar női neveket, és ezen akadt meg a szemem.

A család jelenleg éppen egy bővítés közepénél tart, egy nagyobb sajtkonyhát készítenek több érlelő helyiséggel, illetve a kecskék kapnak egy nagyobb, téliesített istállót. Alexandra már rövid távon is szeretné bővíteni a tejmennyiség napi feldolgozását, hiszen Békés mellett Gyulán is több helyen kaphatók a termékeik, köztük több vendéglátóhelyen és apartmanokban, illetve a vásárcsarnokban is. Érkezett több érdeklődés budapesti üzletektől, viszonteladóktól, de ez még egyelőre a jövő zenéje — tette hozzá. — Idén először mérettettük meg a sajtokat versenyeken, ahol ezüst és arany minősítésben részesültek.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.