Baán szerint irreális az ára a Munkácsy-képnek

Irreális árat senki nem kényszeríthet a magyar államra a Munkácsy-trilógia két darabja, a Pákh Imre műgyűjtő tulajdonában lévő Golgota és a kanadai Hamilton Művészeti Galériánál lévő Krisztus Pilátus előtt című művek esetében - közölte Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója pénteken.
A Hamilton galéria a Népszava pénteki írása szerint 5,4 millió dolláros (több mint 1,2 milliárd forintos) eszmei értéken tartja nyilván a Krisztus Pilátus előtt című képet, az MTI az ügyet jól ismerő, neve elhallgatását kérő szakmai forrásból azonban úgy tudja, hogy a kanadai galéria több mint 2 milliárd forintnak megfelelő összeget szeretne kapni a képért.

Baán László korábban az állam képviseletében tárgyalt a Krisztus Pilátus előtt című alkotás megvásárlásáról. A főigazgató kiemelte: a nemzetközi műtárgypiacon is ismert, hogy a Munkácsy-képek tényleges piaca már évek óta Magyarország, a trilógia hiányzó darabjainak egyetlen lehetséges vásárlója pedig a magyar állam.

"Ez nem jelentheti azt, hogy a vásárlási szándékunk ismeretében a hazai műkincspiaci árakat figyelmen kívül hagyó, irreális árat kényszerítsen bárki a magyar államra" - fogalmazott Baán László.

Baán László - bár a galéria által kért árat nem kommentálta - felhívta a figyelmet arra, hogy a Krisztus Pilátus előtt című képet 1988-ban a Sotheby's aukciósház New York-i árverésén 60 ezer dollárért adták el. Megjegyezte, hogy a magyarországi árverési rekord 240 millió forint, amelyet Csontváry Kosztka Tivadar egyik képéért fizettek ki még 2012-ben.

A Szépművészeti Múzeum főigazgatójának információi szerint a kormányzat ugyanakkor egy rendkívül nagyvonalú, a Munkácsy-trilógia páratlan jelentőségét figyelembe vevő ajánlatot tett a Hamilton galériának és reméli, hogy ennek fényében rendeződhet a műtárgyegyüttes sorsa.

A debreceni Déri Múzeum csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy a trilógia három darabja nem maradhat együtt, miután a megvásárlásról vagy a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló, kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága ugyancsak csütörtökön arról adott tájékoztatást, hogy az Igazságügyi Minisztérium dolgozik a képek megvásárlását lehetővé tevő jogszabály kidolgozásán és három magyar szakértőt kért fel az értékbecslésre.

Ezzel kapcsolatban Törő István, a Virág Judit Galéria tulajdonosa az MTI-nek elmondta: Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének értéket kétféleképpen becsülheti meg az Igazságügyi Minisztérium által felkért három magyar szakértő. Vagy mindhárman külön-külön állapítják meg az alkotás értékét, vagy összeülnek és konszenzus alapján alakítják ki az árát.

Törő István szerint a felkért szakértők jól ismerhetik a Munkácsy-kép minden adatát, köztük a festmény biztosítási értékét is, amely utalhat arra az összegre, amelyet a jelenlegi tulajdonos, a kanadai galéria igényelhet érte.
A szakértő úgy vélte: ha a magyar állam valóban meg akarja vásárolni a festményt, akkor kérdéses lehet, hogy milyen alkura nyílik lehetősége.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.