Azori-szigetek: ha botrány van, jótékonykodnak!

A botrány miatt jótékonykodnak az Azori-szigetekre utazók, de továbbra is szakmailag indokoltnak tartják az utazást. A jegyeket fizető önkormányzatok viszont nem kapják vissza a pénzt.

Saját zsebből, gyermekvédelmi célra jótékonykodnak azok a megyei közgyűlési elnökök, akik elutaztak az Azori-szigetekre – közölte az egyik utazó. Gelencsér Attila, a somogyi közgyűlés fideszes vezetője elmondta: fejenként mintegy kétszázezer forintba került a repülőjegy az atlanti szigetre, s az érintettek ilyen összegben fizetnek adományt a megyéjükben működő gyermekvédelmi intézményeknek.

A politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt mondta: szakmailag indokoltnak tartják a november végi utazásokat az Azori-szigetekre, az Európai Régiók Gyűlésére (AER), de érzékelve az úttal kapcsolatban megfogalmazódott ellenérzéseket, a Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel folytatott megbeszélés után döntöttek így.

Pontosította ugyanakkor a korábbi lapinformációkat, melyek szerint a költségeket a megyei önkormányzatok állták. A politikus elmondta: az ott-tartózkodás költségét az Európai Régiók Gyűlése állta, és a repülőjegyeket kellett a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének fizetnie – részletezte Gelencsér Attila, hozzátéve, hogy az esetlegesen járó napidíjat több megyei közgyűlési elnök fel sem vette, aki pedig felvette, már visszafizette.

A gyűlés helyszínét az európai szervezet vezetése jelölte ki, "a magunk részéről mi is el tudtuk volna képzelni, hogy közelebb legyen", ahogyan tavalyelőtt például Strasbourgban volt a tanácskozás – mondta az utazó politikus.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a közpénzekből gazdálkodó megyei önkormányzatok nem kapják vissza a repülőjegyekre kifizetett pénzt.

A sajtótájékoztatón Mengyi Roland, a Borsod megyei közgyűlés elnöke kifejtette: az Európai Régiók Gyűlése 270 európai régiót – köztük a magyar megyéket – tömörítő szervezet. A november végi tanácskozáson egyrészt elfogadták a Borsod-Abaúj-Zemplén megye által előterjesztett összeurópai romastratégiát, másrészt konzultációt szerveztek az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosával a magyar megyék területfejlesztési munkájának hatékonyabbá válása érdekében – mondta.

A közgyűlési elnökök és a frakcióvezető egyeztetéséről Krakkó Ákos, a képviselőcsoport sajtófőnöke azt mondta: Lázár János elismerte a megyei közgyűlési elnökök szakmai útjának fontosságát, azonban tájékoztatta őket arról, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az amúgy szakmailag indokolt út sokakban ellenérzést válthat ki. Ahogyan Lázár János a délutáni egyeztetés előtt tartott sajtótájékoztatóján is elmondta, megismételte: nem jogi, hanem etikai kérdésnek tekinti az ügyet, így annak további kezelését a közgyűlési elnökökre bízta.

A Fidesz-frakció sajtóosztálya később tudatta azt is, hogy a megyei közgyűlési elnökök a saját pénzükből fizetik azt a fejenként körülbelül 200 ezer forintot, amelyet gyermekvédelmi célokra ajánlottak fel.

A Blikk néhány napja arról számolt be, hogy a fideszes politikusok annak ellenére utaztak el a Portugália autonóm körzetének számító, ám onnan 1500 kilométerre, az Atlanti-óceán közepén fekvő nyaralóhelyre, hogy "a költségeket (utazás, szállás, ellátás) a meghívottak, vagyis főként a nehéz anyagi helyzetben levő megyei önkormányzatok állták, amelyek súlyos adósságait néhány hete vállalta át az állam".

Az Azori-szigetekre szervezett tanácskozás okoz vihart a Fideszben
Waves break in the bay of Sao Mateus village on Terceira Island in the Azores September 20, 2006. Hurricane Gordon turned into a tropical storm on Wednesday and passed the Portuguese Atlantic Azores islands without causing any major damage, meteorological officials said. REUTERS/Jose Antonio Rodrigues (PORTUGAL)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.