Hogyan lehet "kriptonáci propagandaműhely" az Új Színház?

A felsőoktatási költségtérítésről, a megyék vagyonáról, és a negatív országimázsról is szó volt az azonnali kérdések során a parlamentben.

Hiller István (MSZP) arról beszélt, hogy a kormány több programban is meghirdette a költségtérítéses felsőoktatási képzés kivezetését. Feltette a kérdést, hogy ezután mikortól kívánják bevezetni "ezt az önök által önköltségnek nevezett tandíjrendszert" és az érinti-e a már most is a felsőoktatásban tanulókat.

Hoffmann Rózsa államtitkár válaszként közölte, egy döntés meghozatala előtt sok háttérmunka és számítás készül, amelyek csupán munkaanyagok. Azt viszont kiemelte, hogy a költségtérítéses képzést fokozatosan vezetik ki, illetve az új felsőoktatási törvény fog rendelkezni a képzés feltételeiről. Kijelentette azt is, hogy a már most is az egyetemekre és főiskolákra járókkal szemben a tisztesség úgy kívánja, hogy ne változtassanak a feltételeiken.

Sneider Tamás (Jobbik) azt akarta megtudni, hogy miért van szüksége a kormánynak a megyék ezermilliárd forint körüli vagyonára, amikor azt átveszik a körülbelül 180 milliárdos adósságállománnyal és az intézményrendszerrel együtt.

Tállai András államtitkár arra utalt vissza, hogy néhány hete a Jobbik még azért aggódott, hogy csődbe mennek a megyei önkormányzatok. Hangsúlyozta, az állam úgy vállalja át az intézményfenntartói szerepet, hogy átveszi a felgyülemlett adósságokat és kötelezettségeket. Hozzátette, az állam úgy fogja működtetni az intézményrendszert, hogy azok, akik eddig hozzájutottak a szolgáltatásokhoz a jövőben is megkapják azokat.

Vágó Gábor (LMP) azt akarta megtudni, hogy mennyit költenek az otthonvédelmi akcióterv érdemi intézkedéseire és mennyit annak kormányzati kommunikációjára. Megjegyezte, hogy bizonyos kistelepülésen a rossz helyzetbe került önkormányzatok még az alapvető segítséget sem tudják megadni az otthon élőknek, mert a kormányzat, a kötelező vagyonvizsgálat bevezetésével, megszigorította a lakásfenntartási támogatáshoz való hozzájutást.

Soltész Miklós válaszként közölte, reméli, hogy a képviselő nem szeretné, ha vagyonvizsgálat nélkül fizetnék ki támogatásokat. Megjegyezte, hogy a képviselő "átaludta az elmúlt heteket", mert éppen az LMP volt az a párt, amelyik nem volt hajlandó megszavazni a bajbajutottakat megmentő intézkedéseket.

Bábiné Szottfried Gabriella (Fidesz) arra volt kíváncsi, hogy hol tart az M2-es autóút négysávossá bővítése.   

Fónagy János válasza szerint folyik a projekt előkészítése a műszaki tervek is készülnek. Elmondta, hogy a beruházást uniós forrásokkal kívánják megvalósítani és kedvező brüsszeli döntés esetén 2014-ben meg tudják kezdeni a beruházást.
   
Lendvai Ildikó (MSZP) azt akarta megtudni, hogyan lehet az Új Színház "egy kriptonáci propagandaműhely". A képviselő azt mondta, reméli, hogy Halász János államtitkár nem a korábbi szocialista kormányzatokat fogja ezért okolni és azt sem feleli majd, hogy ez a fővárosi önkormányzat ügye.

Halász János államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2002 májusában, a kormány által fenntartott Nemzeti Színház élére pályázat nélkül neveztek ki egy szakembert.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a pályázatok során a szakmai bizottság javaslatot tesz, de ezt a véleményt a fenntartó nem köteles figyelembe venni, attól eltérő módon is dönthet.

Staudt Gábor (Jobbik) szerint a Terrorelhárítási Központnak (TEK) sikerült önmagát "egy anti-országimázs központtá" fejleszteni azzal, hogy lefoglalták Brad Pitt készülő filmjének kellékfegyvereit.

Kontrát Károly belügyi államtitkár azt felelte, hogy Magyarország egy demokratikus jogállam, ahol senki nem állhat a törvények felett. Hangsúlyozta, hogy az említett filmhez behozott fegyverek nem voltak hatástalanítva, a magyar hatóságok pedig hivatali kötelezettségeiknek tettek eleget, amikor eljártak az ügyben.

Kaufer Virág (LMP) arról beszélt, hogy a szociális törvény módosítása miatt nem jogosulnak majd pénzbeli és egészségügyi ellátásra azok, akik nem tudnak harminc napnyi elvégzett közmunkát felmutatni. Felhívta a figyelmet, hogy sokaknak akaratuk ellenére sem jut közmunka.

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy az egészségügynek mindenkit el kell látnia. Elmondta, hogy a közfoglalkoztatottaknak lesz biztosítása, akik pedig valamilyen oknál fogva nem tudnak munkát vállalni, azok szociális ellátásban részesülnek majd.

Magyar Zoltán (Jobbik) azokra a hírekre utalt, amelyek szerint bizonytalanná vált az Alsó-Szigetköz vízpótlása és a Mosoni-Duna rehabilitációja, mert ezeket a programokat a legutóbbi kormányülésen levették a napirendről.

Fónagy János válaszként közölte, hogy az elmúlt időszakban a kormány hetente 175 támogatói szerződésről döntött, miközben ezek átlaga 2007 és 2010 között 103 volt. Hangsúlyozta, hogy a kifizetések átlagát öt és fél milliárdról 15 milliárd forintra növelték. Elmondta azt is, hogy idén több mint 5700 támogatói szerződés született, 850 milliárd forint értékben.

Pörzse Sándor (Jobbik) Tóbiás József (MSZP) nem fogadta el a számukra kijelölt válaszadó személyét, így azonnali kérdésüket később tehetik fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.