Azonnali hatállyal felmondtak a Neo FM dolgozói

A munkatársak az elmaradt munkabérek és az új tulajdonos által teremtett kilátástalan helyzet miatt döntöttek a felmondás mellett.

Azonnali hatállyal felmnodtak a Neo FM országos kereskedelmi rádió vezetői és dolgozói: Berényi Attila vezérigazgató-helyettes a stáb hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy 26 rádiós adta be felmondó levelét, miután hónapok óta nem kaptak fizetést, az új tulajdonos még a fenntartási költségeket sem fizette, és ígéretével ellentétben külső tőkét sem fektetett a rádiót működtető cégbe – az egyforintos vételáron kívül.

Neo FM. rádió sajtótájékoztatója. Berényi Attila korábbi vezérigazgató, Voga János, Bochkor Gábor és Boros Lajos.
Voga János, Berényi Attila korábbi vezérigazgató és Bochkor Gábor a Neo FmM sajtótájékoztatóján, melyen bejelentették a dolgozók felmondását. 2012.08.06. Fotó: Móricz Simon

A Neo legnépszerűbb műsora, a Bumeráng készítői is szolidaritást vállaltak; Boros Lajos és Bochkor Gábor szerződéses jogviszonyban álltak a tulajdonossal, stáb híján pedig már ők sem fognak tudni műsort készíteni.

A Neo FM helyzete gyakorlatilag a 2009-es indulása óta bizonytalan, mivel a rádiót működtető FM1 Zrt. már 2010-ben is több mint 700 milliós veszteséget termelt (1,14 milliárd forintos nettó árbevétel mellett), tavalyra a veszteségük már 1,2 milliárdra emelkedett, árbevételük pedig 640 millióra csökkent. A társaság több mint félmilliárdos – egyes források szerint 900 milliós – adósságot halmozott fel, ezért a médiahatóságnak sem tudta kifizetni az – egyébként már a pályázat elnyerésekor is irreálisan magasnak tartott – frekvenciahasználati díjat.

Idén júniusban a hatóság felmondta a Neo frekvencia-szerződését, a rádiót működtető FM1 Zrt. pedig csődvédelmet kért. A zrt.-t tulajdonosa, az FM1 Friends Kft. a közelmúltban jelképes összegért eladta egy – a hírek szerint amerikai befetetőt képviselő – ügyvédi irodának.  Az új tulajdonos a sajtótájékoztatón ehangzottak szerint több más vállalkozásban is érdekelt, és a Neo-n is két saját projektjét (egy világkörüli utazást és egy rajzfilm sorozatot) prbált népszerűsíteni. A felmondott dolgozók így azt is felhozták indokként, hogy nem tudnak és nem is akarnak azonosulni az új tulajdonos jövőképével.

A Neo FM – stáb híján – napokon belül elhallgathat: hétfőn és kedden már csak "konzerv" (előre felvett) műsorokat adnak.

Kérdésünkre Berényi Attila és Bochkor Gábor is azt mondta, feltett szándékuk, hogy a stáb együtt maradajon, és közösen folytassák tovább a rádiózást – akár egy új befektetővel a Neo-nál, akár egy másik rádiónál – a vezérigazgató-helyettes szavaival: "szabad prédák vagyunk".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.