Azonnal törvényt akar a Fidesz a kisebb parlamentről

Az elsők között terjeszt be a Fidesz javaslatot az országgyűlésnek a kisebb parlamentről és a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló - jelentette ki kedden Navracsics Tibor frakcióvezető.

A Fidesz elnökségi ülésén alapvetően azzal foglalkoztak, hogy a második fordulóban minél nagyobb felhatalmazásra tegyenek szert, "következésképpen nem beszéltünk kormányzati feladatokról" - mondta a tanácskozást követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva Navrasics Tibor. Így azt a hírt sem kommentálra, hogy a Napi Gazdaság keddi cikke szerint a Fidesz még idén kivezetheti a szuperbruttót, az ekhót és az evát.

Egy másik kérdésre a bürokráciával kapcsolatban annyit mondott: tervezik az eljárások egyszerűsítését, hiszen nem csak a személyzeti kérdések tartoznak a bürokrácia kategóriájába. Abban bíznak, hogy például a közigazgatási eljárási törvény módosításával egyszerűsíthetik az ügyintézésen, és ezzel is a takarékosság irányába tudnak elmozdulni.

Arra a felvetésre, elképzelhető-e, hogy a Fidesz nem tartaná meg a mentelmi jogot közvádas ügyek esetén, Navracsics Tibor kijelentette, azt szeretnék megszüntetni, hogy a mentelmi joggal vissza lehessen élni.

Az elnökségi ülésen beszéltek a kampány jellegéről, de alapvetően a helyzetet értékelték, és arról nem tárgyaltak, hogy például ki hova megy április 25-éig - tudatta Navrasics. A politikus szólt arról is, hogy személyes véleménye szerint minél hamarabb meg kellene alakulnia az új parlamentnek.

Az "igazolásos szavazók" ügyével kapcsolatban Navracsics Tibor közölte: abban bízik, hogy a második fordulóban talán rövidebb sorok lesznek. Hangsúlyozta azonban: meg kell vizsgálni, hogy mindenki megfelelően járt-e el, és nem történt-e mulasztás az ügyben.

A parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentéséről, adóátalakításról, a bürokrácia, valamint a korrupció visszaszorításáról és a közbiztonság javításáról szólnak majd várhatóan a Fidesz első törvényjavaslatai, amelyeket beterjeszt az Országgyűlésnek. Legalábbis Szijjártó Péter szóvivő a Magyar Televízió Az este című műsorában hétfőn azt mondta: ez az az öt terület, amely fontos eleme lehet az új iránynak.

A legelső jogszabályok között kell lennie a Fidesz-kormány új minisztériumi struktúráját rögzítő törvénynek. Az új struktúra várhatóan nyolc-kilenc tárcából áll majd. Ahhoz, hogy az új kormányszerkezetről a lehető leggyorsabban döntsön a Ház - adott esetben akár egy ülésnap alatt -, négyötödös támogatottságra, így az ellenzék egy részének igen szavazatára is szüksége lesz a Fidesznek, még akkor is, ha kétharmados többséget szerez.

A Fidesz vezető politikusai a parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentéséről nyilatkoznak a legegyértelműebben. Orbán Viktor elképzelései szerint már az ősszel esedékes önkormányzati választáson - amely időpontjának eltolását határozottan cáfolták - kisebb létszámú testületek tagjaira szavazhatnának az emberek. A kisebb parlament leghamarabb a 2014-ben esedékes következő országgyűlési választások után alakulhatna meg.

Az adórendszerről szólva több fideszes politikus az elmúlt időszakban azt mondta: kisebb, az adójogszabályokat érintő lépések lehetnek idén, rendszerű átalakítás viszont csak 2011-ben várható.

A bürokráciával kapcsolatban a Fidesz államreformot és az eljárási szabályok egyszerűsítését helyezte kilátásba; a korrupció visszaszorítását illetően pedig rögzítenék a szerintük indokolatlanul kifizetett végkielégítések visszagyűjtésének rendjét. Utóbbihoz is törvényt módosítanák.

A Fidesz azt tervezi, hogy a közbiztonság javításáért felvesz háromezer új rendőrt, és új rendőrőrsöket állít fel. Orbán Viktor szavai szerint már azt is tudják, hogy ezek hol lesznek.

A Fidesz - kormányon - hivatalos tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Az IMF-fel összefüggésben a Fidesz elnöke hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján annyit mondott: Magyarországnak minden megállapodásra szüksége lesz.

 

Navracsics Tibor sajtótájékoztatója
Fidesz sajttáj
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.