Azok is kiakadtak a budapesti olimpia miatt, akik korábban megszavazták

Hozzák nyilvánosságra a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányát! – követeli Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője, aki korábban a közgyűlésben megszavazta a pályázat támogatásáról szóló döntést.
A politikus közleményében – miután lapunkban megjelentek az 1300 oldalas eltitkolt tanulmány részletei – azt írta: abszurd, hogy a sajtóból kell értesülnie a feladatkörével kapcsolatos kiemelt dokumentumok tartalmáról. A közgyűlés tagjai ugyanis nem ismerhették meg a döntéshozatalhoz elengedhetetlen tanulmányt, csak az abból készült vezetői összefoglalót – emlékeztetett. Tokody felszólította az illetékeseket, hozzák nyilvánosságra, hogy ténylegesen milyen költségei és kockázatai lennének a budapesti olimpiának, és azt is, mi a garancia arra, hogy Magyarország valóban profitálna a játékok megrendezéséből.
Szabó Szabolcs még nem olvashatta a teljes anyagot
Szabó Szabolcs még nem olvashatta a teljes anyagot
Forrás: Facebook

Izgalmas kérdés azonban, hogy ki számít illetékesnek. Az Együtt kálváriájából úgy tűnik, hogy a Miniszterelnökség. Szigetvári Viktor, az ellenzéki párt elnöke korábban részt vett a Magyar Olimpiai Bizottságnál tartott egyeztetésen, amelyen a pártok képviselőit tájékoztatták. Azt ígérték nekik, megkapják a tanulmányt. Később viszont kiderült, hogy csak a frakcióvezetőknek juttatják el a dokumentumot. Még az a téves – és bizonyos értelemben tragikus – érv is elhangzott, hogy a független képviselők nem szavaznak az ügyről.

A dokumentum elsősorban Szabó Szabolcsot (Együtt) érdekli, hiszen az olimpiai főstadion és falu helyszínének szánt Csepelen választották meg a parlamentbe. Előbb azt a tájékoztatást kapta, hogy titoktartási nyilatkozat aláírása után nézheti meg a hatástanulmányt, majd kiderült, hogy csak a MOB irodájában tekinthet bele.

Végül ettől a lehetőségtől is elesett: az olimpiai bizottság a múlt héten azt közölte, nem rendelkezik a dokumentum fölött, mivel azt a Miniszterelnökség rendelte meg. A kancellária viszont azzal utasította el az Index adatigénylését, hogy a hatástanulmány még nem készült el, Lázár János miniszter pedig arról beszélt: novemberre kell elkészülnie.

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy állítsa le a 2024-es olimpiai pályázat előkészületeit és ne költsön mil­liárdokat értelmetlen, soha meg nem térülő beruházásokra. Gréczy Zsolt szóvivő szerint a lapunkban idézett hatástanulmány részletei megerősítik, hogy Budapest nem alkalmas a játékok megrendezésére, így már az előkészületekre sem érdemes költeni. A hatástanulmány készítői szerint sincs meg a kellő társadalmi támogatottság, ráadásul rengeteg drága és bizonytalan sorsú beruházásra lenne szükség. Mivel Budapestnek olyan versenytársai lennének, mint Boston, Párizs vagy Hamburg, a pályázat esélytelen – jelentette ki Gréczy, hozzátéve: ennyi pénzből inkább a szegényeket, az egészségügyet és az oktatást támogassa a kormány.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.