Azeri ügy: a kisebbségi bizottság nem tárgyalja

A parlament emberi jogi, kisebbségi és vallási bizottsága nem veszi napirendre az úgynevezett azeri ügyet. Ugyanakkor Lukács Tamás, a bizottság KDNP-s elnöke fontosnak tartja, hogy az ügyben elinduljon a megbékélést szolgáló párbeszéd, ezért megbeszélést kezdeményezett a magyarországi örmény önkormányzat vezetőjével, Serkisian Szevan Simonnal.

Lukács Tamás a Népszabadság kérdésére szerdán azt mondta: rendkívül sajnálatos az egész ügy, és hogy Örményország felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal Safarov kiadatása után.

– Ezen a finom diplomácia eszközeivel is lehet enyhíteni, változtatni. Ezért kezdeményeztem a megbeszélést. Még nincs időpont. Ha a találkozó létrejön, szeretném, ha a bizottságot a két alelnök is képviselné – közölte a kereszténydemokrata politikus. (Az emberi jogi bizottság egyik alelnöke a fideszes Gulyás Gergely, a másik alelnöke az LMP-s Szabó Tímea.)

A magyarországi örmények előre látták, hogy az történik, ami végül bekövetkezett: „a gyilkos Safarovot nemzeti hősként ünneplik Azerbajdzsánban, és egyetlen percet sem fog börtönben ülni”. A Népszabadság beszámolt róla, hogy az örmények országos önkormányzata informális úton valamikor augusztus 20-a előtt kapta a hírt: a kormány arra készül, kiadja Azerbajdzsánnak azt a férfit, aki baltával meggyilkolta örmény katonatársát Budapesten. Az örmények szerették volna felvenni a kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnökkel. Mivel nem jutottak el hozzá, más fideszes politikusokkal próbálkoztak: többek között Navracsics Tibor igazságügyi miniszterrel. Vele sem sikerült találkozniuk.

Avanesian Alex, az országos önkormányzat elnökhelyettese elmondása szerint Kövér László házelnökkel és Répássy Róbert államtitkárral néhány perc erejéig egy rendezvényen sikerült szót váltaniuk, de arra, hogy érdemben foglalkozzanak az örmények érveivel, egyikük sem mutatott hajlandóságot. Avanesian Alex közlése szerint a szintén fideszes Kupper Andrással, a magyar-örmény baráti tagozat vezetőjével telefonon tudtak beszélni: ő legalább megígérte, hogy igyekszik lépéseket tenni.

Most Lukács Tamás azt mondta, személyes véleménye szerint a jövőre nézve jó lenne megvizsgálni, hogy Safarov átadási eljárása ugyanúgy zajlott-e le, ahogyan más esetekben is. Ha a válasz igen, akkor abból az következik, hogy célravezető lenne változtatni a protokollon. Azaz, biztonsági intézkedéseket, erősebb kontrollt kell bevezetni annak érdekében, hogy a másik fél betartsa a vonatkozó szabályokat – véli az emberi jogi bizottság elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.