Azeri befektetésért adták ki Safarovot?

Az LMP szerint a magyar kormány magyarázattal tartozik az Azerbajdzsánnak kiadott gyilkos ügyében, az ellenzéki párt együttérzéséről biztosította az örmény népet.

A kormány elsősorban a megsértett örmény népnek, valamint az ügy előtt megdöbbenve álló nemzetközi és hazai közvéleménynek tartozik magyarázattal - írta közleményében az LMP. Utaltak arra, hogy az azeri baltás gyilkos - aki 2004-ben Magyarországon megölte örmény katonatársát - kiadása Azerbajdzsánnak példátlanul súlyos következményekkel járt: Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait hazánkkal.

Safarov 2007-ben a magyar bíróság előtt, akkor azt mondta, hogy megbánta tettét
Safarov 2007-ben a magyar bíróság előtt, akkor azt mondta, hogy megbánta tettét

Közölték, szinte kizártnak tartják, hogy ne tudta volna az ügyben érintett magyar minisztériumok egyike, hogy Azerbajdzsán mit tervez a kiadott bűnözővel.

Álláspontjuk szerint ha az igazságügyi minisztérium nem állt a helyzet magaslatán, akkor a külügyi tárca kötelessége lett volna felhívni a figyelmét a következményekre, mint írták, ehhez minden bizonnyal megvoltak a megfelelő információi.

Emlékeztettek arra is, hogy örmény civil szervezetek nemrég külön felszólították a kormányzatot, hogy ne adja ki az elkövetőt, "mert tudható, hogy hőst csinálnak belőle, megalázva ezzel az örmény népet".

Közölték, arra gondolni sem mernek, hogy a keleti nyitás jegyében, az azeriekkel való "gazdasági kapcsolatok élénkítése" jelszavával a magyar kormány azeri befektetésekért cserébe adta volna ki Ramil Sahib Safarovot. Hozzátették: nincs egy hete, hogy 2-3 milliárd euró értékű magyar államkötvény vásárlásáról érkezett hír az azeriektől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.