Mese habbal az azeri gáz

A kormányfő és az állami energiacsoport által is a Déli áramlat alternatívájaként említett Azerbajdzsán–Magyarország gázszállítási útvonal mese habbal – véli Holoda Attila energetikai szakértő.
Ilham Aliyev azeri elnök Orbán Viktor magyar kormányfővel Budapesten. Az energetikai szakértő szerint léteznek jóval olcsóbb és reálisabb megoldások
Ilham Aliyev azeri elnök Orbán Viktor magyar kormányfővel Budapesten. Az energetikai szakértő szerint léteznek jóval olcsóbb és reálisabb megoldások
Kurucz Árpád / Népszabadság

Pedig Orbán Viktor miniszterelnök is ezt a megoldást tartja a Vlagyimir Putyin orosz elnök által lefújt Déli áramlat alternatívájának. A kormányfő az Ilham Aliyev azeri elnökkel három hete aláírt „stratégiai megállapodást” említette, szándéka szerint azt most konkrét akciótervek formájában kell kihasználni. A Déli áramlat kiváltására Szijjártó Péter külügyminiszter is az Azerbajdzsán–Grúzia–Románia gázszállító rendszerről (AGRI) beszélt.

Orbán 2010 őszén írta alá Magyarország csatlakozását az eredetileg Azerbajdzsán, Grúzia és Románia által kiötlött gázszállítási tervhez. Harmati György, az ebben magyar oldalról részt vevő állami MVM stratégiai igazgatója az orosz döntést követő konferencián szintén ezt az irányt emelte ki. Igaz, a rendezvényt szervező Napi Gazdaság tudósítása szerint megjegyezte: Azerbajdzsánban jelenleg nem áll rendelkezésre az AGRI vezeték ellátásához szükséges évi öt-nyolc milliárd köbméter lekötetlen fűtőanyag.

Holoda szerint az elképzelés nem csupán mese habbal, hanem butaság is. A szakértő érdeklődésünkre elmondta, léteznek jóval olcsóbb és reálisabb megoldások. Az Orbán-kabinet volt energiaügyi helyettes államtitkára elmondta: ha lenne is gáz, az AGRI-hoz csak a Fekete-tenger partján két gázátalakító bázist kellene építeni, Románia teljes gázvezetékrendszerét fel kellene újítani. Kérdés, hogy az így becsült, a Déli áramlaténak megfelelő, mintegy ötvenmilliárd eurós költséget a részt vevő államok-cégek honnan teremtenék elő.

Holoda sokkal olcsóbb és ésszerűbb megoldásnak tartaná, ha a határon átívelő román és horvát gázvezetéket alkalmassá tennék hazai irányú szállításokra is. Déli szomszédunk felől ez nemcsak az évtizedek óta tervezett tengeri gázlefejtő, hanem az olasz piac miatt is fontos lenne. Előrehaladás a hamarosan átadandó magyar–szlovák gázvezeték is, bár ez épp az Ukrajnából érkező orosz gázvezetékbe csatlakozik, ráadásul az egyelőre szintén nem létező lengyel tengeri gázlefejtőhöz csak egy szlovák–lengyel vezeték nyitna utat.

Szerinte az ukrán határ menti Beregdaróc és a szlovák Nagykapos között uniós támogatásból kiépítendő gázvezetékkel kapcsolatot tudnánk teremteni az Oroszországból Fehéroroszországon és Lengyelországon át haladó Jamal-vezetékkel.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Ukrajna felől továbbra is zavartalanul érkezik az orosz gáz. A mostani helyzetben tehát meglátása szerint Oroszország ismét napirendre vehetné az ukrán rendszer felújítását is, esetleg egy többoldalú egyezmény keretében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.