Az újságírót nem illeti meg a tanúzási mentesség

A rendőrség megküldte az atlatszo.hu címére a Brokernet-ügyben hozott határozatát. A hatóság meglepő dologgal áll elő: az újságíró nem fedheti el forrását.

"A napokban vettük kézhez a rendőrség Brokernet-ügyben hozott határozatát, írja az atlatszo.hu, amelyben ismételten, immár írásban elutasítják Bodoky Tamás hivatkozását arra, hogy újságíróként a magyar törvényekben és a nemzetközi emberi jogi egyezményekben biztosított jogánál fogva nem köteles információforrását felfedni. Önmagában ezen nem lepődtünk meg, hiszen már a tanúkihallgatáson kiderült, hogy a rendőrség szerint a konkrét ügyben nem tagadható meg a tanúvallomás.

Bodoky Tamás
FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN

A határozatban nem indokolják, miért különösen indokolt ebben az esetben az információforrás felfedésére kötelezni az újságírót, noha ez a nyomozó hatóságnak a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 6. § (3) bekezdése alapján kötelessége lenne. A rendőrség ehelyett nemes egyszerűséggel azt állítja, hogy az újságírót a büntetőeljárások során nem illeti meg tanúzási mentesség.

Az atlatszo panaszt nyújtott be a határozat ellen. "Érdeklődve várjuk az ügyészség döntését ebben - írják. - Őszintén reméljük, hogy nem akarja a magyar állam azzal égetni magát, hogy egy ilyen ügyben elmeszelje az Európai Emberi Jogi Bíróság."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.