Az új vírus miatt hunyt el a sakknagymester

Utólag igazolták a H1N1 vírus fertőzését annál a két betegnél, akik január elején hunytak el a nagykanizsai kórházban - közölte a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályának vezető főorvosa.

Brünner Szilveszter elmondta: a 45 éves Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester és egy 59 éves doktornő esetében a szerológiai vizsgálat mostanra pozitív lett, az antigének emelkedése azt mutatta, hogy szervezetüket a H1N1 vírus támadta meg.

A főorvos korábban arról beszélt, hogy a pácienseknél a gyorstesztek ugyan nem igazolták a vírus fertőzését, de kezelésüket a gyanú miatt mindvégig a hasonló esetekre vonatkozó előírások szerint folytatták.

A 45 éves Bagonyai Attila január elején, 18 napos kezelés után hunyt el a nagykanizsai kórház intenzív osztályán. Édesanyja azt mondta, hogy fiát, 40 fokos láza ellenére, két nap alatt kétszer is hazaküldték a sürgősségi osztályról.

Az ÁNTSZ regionális intézetének vizsgálata és a kórház belső vizsgálata egyaránt azt állapította meg, hogy a kezelés során a gyógyítók szakmai hibát nem vétettek. A beteget a sürgősségi osztályról második alkalommal hazaküldő orvostól azonban kölcsönös megegyezéssel megvált az intézmény, az orvos nem megfelelő hangneme miatt.

A nagykanizsai kórházban november elejétől összesen kilenc beteget kezeltek H1N1 gyanújával, négyüknél igazolódott az új vírus jelenléte. A betegek közül négy páciens gyógyultan tért haza, egy 38 éves férfi az influenza A vírusa által okozott szövődmények miatt került kórházba.

A kilenc beteg közül négy elhunyt, közülük háromnál igazolódott a H1N1 vírus fertőzése, a 38 éves beteg az A vírus fertőzésének következményeibe halt bele. A kezeltek közül egy páciens van még kórházban, az az 53 éves tanárnő, aki Magyarországon a legrégebb óta, 11 hete fekszik az intenzív osztályon ezzel a betegséggel összefüggésben.

Brünner Szilveszter az ő kezeléséről kedden azt mondta: két napja lekapcsolhatták a lélegeztetőgépről, miután jelentősen javult az állapota.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.