Az új rendőrautók nem fogyaszthatnak 7 liternél többet

Gyorsított tárgyalásos közbeszerzést írt ki 1250 járőr- és 500 bűnügyi ügyintézői gépkocsira az ORFK, amely azzal indokolta a lépést, hogyha megújítanák az idén és jövőre lejáró lízingszerződéseket, az 80 százalékkal növelné a jelenlegi kiadásokat. A nyertes cégnek már október elsején el kell kezdenie az új autók leszállítását.

Az idén és jövőre lejáró lízingszerződéssel használt rendőrségi járművek helyett vásárolna új gépkocsikat a rendőrség, mert ha újból a bérletet választanák, az 80 százalékkal növelné jelenlegi kiadásukat - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) annak kapcsán, hogy pénteken gyorsított tárgyalásos közbeszerzést írt ki 1.250 járőr- és 500 bűnügyi ügyintézői gépkocsira.

A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint a Belügyminisztérium szakmai, valamint gazdaságossági és költségtakarékossági szempontok figyelembe vételével egy öt évre vonatkozó fejlesztési koncepciót fogadott el, és ezek alapján a gépjárművásárlás a korábbi bérléssel ellentétben mintegy ötmilliárd forinttal kerülne kevesebbe.

A közlemény kitér arra, hogy a gazdasági válságot megelőző években a gépkocsik lízingelése a rendőrség számára a vásárláshoz képest kedvezőbbnek bizonyult, mivel az előnyös szerződéses feltételeknek köszönhetően a flottapiaci árakhoz képest kiemelkedően kedvezményes áron bérelhették a jó minőségű gépkocsikat.

Az ORFK már a tavasszal kiírta a gépkocsibérletre és a flottakezelésre vonatkozó közbeszerzési eljárást, amely eredménytelenül végződött, mert egyetlen érvényes ajánlatot sem tettek. A közlemény szerint a tender során olyan magas bérleti díjat határoztak meg az ajánlattevők, amelynek elfogadása irreálisan nagy terhet rótt volna a rendőrség költségvetésére, ugyanis az ajánlatok a korábbi időszakhoz viszonyítva közel 80 százalékkal voltak magasabbak.

Az ORFK, a törvény biztosította lehetősséggel élve, a gyorsított eljárást választott a sikertelen korábbi beszerzést követően annak érdekében, hogy a 2012-ben és 2013-ban leadásra kerülő bérelt gépjárművek helyébe megfelelő időben kerülhessenek megbízható és gazdaságosan üzemeltethető gépkocsik - olvasható a rendőrségi közleményben.

A Közbeszerzési Értesítőben a múlt héten megjelent felhívás szerint az ORFK 1250 járőr- és 500 bűnügyi ügyintézői gépkocsira írt ki tendert e hét hétfői határidővel, azzal a követelménnyel, hogy a járőr gépkocsiból 750-nek "szolgálati jelleggel egészében kialakítottnak", a további 500-nak pedig "szolgálati jelleggel részben kialakítottnak" kell lennie, és a járművek nem fogyaszthatnak 7 liternél több üzemanyagot 100 kilométerenként.

Az MTI a tender eredményével kapcsolatban egyelőre nem érte el a rendőrség illetékes emberét. Ajánlatot az a cég tehet a járőr kocsikra, amelynek az elmúlt három évben gépkocsi-értékesítésből legalább 3 milliárd forint árbevétele volt. A bűnügyi ügyintőzői kocsikra tett ajánlatnál 1,1 milliárd forint a bevételi követelmény. Aki mindkét kategóriára tesz ajánlatot, annak elég 3 milliárd forint forgalmat igazolnia. A nyertesnek a szállítást október 1-jén kell megkezdenie, a befejezési határidő pedig jövő év március vége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.