Az új legfőbb ügyészt már kilenc évre választják

Kovács Tamás legfőbb ügyész utódát már kilenc évre választhatja meg a parlament - a KIM már dolgozik az ügyészségi törvény ilyen irányú módosításán. Egy alkotmánymódosító javaslat szerint az új legfőbb ügyészt már interpellálni sem lehet.

Kovács Tamás utódát már nem hat, hanem kilenc évre választják meg - legalábbis ez a kormánytöbbség elképzelése. A mandátum kilenc évre való meghosszabbítását az ügyészségi törvény módosítása tartalmazza majd, s ezen már dolgozik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - tájékoztatták a Népszabadságot a tárca részéről. Az ügyészségi törvény módosításának az elfogadását úgy időzítik, hogy még december 13-a, azaz Kovács Tamás legfőbb ügyész mandátumának lejárta előtt megszavazza azt a parlament. (Azért kell új legfőbb ügyészt választani, mert Kovács Tamás betölti hetvenedik életévét.)

Nem lehet interpellálni sem

Az az alkotmánymódosítási javaslat már a Ház előtt van, mely kimondja: a legfőbb ügyészt kétharmados parlamenti többséggel lehet megválasztani, és nem lehet interpellálni. "Az interpelláció politikai jellegű ellenőrzési intézménye az Országgyűlésnek" - tartalmazza a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium  javaslatának indoklási része. A következő legfőbb ügyészhez a parlamenti képviselők kérdést, illetve azonnali kérdést intézhetnek; a kérdéseknél viszont nem kell arról szavazni, hogy elfogadja-e a legfőbb ügyész válaszát az Országgyűlés. Tehát leszavazni sem lehet mad a vádhatóság első emberét a T. Házban. Maga Kovács Tamás jelenlegi legfőbb ügyész is javasolta a múlt héten a parlamenti interpellálhatóság törlését a Salamon László által vezetett alkotmányelőkészítő bizottságnak.

Szeptember közepén írtunk arról: "a Fidesz-KDNP kormánytöbbség a legfőbb ügyész-választást összekötné egy alkotmánymódosítással. Olyan javaslat is megfogalmazódott, hogy Kovács Tamás utóda már ne legyen interpellálható az Országgyűlésben. A legfőbb ügyész jelenleg hatéves mandátumát pedig megemelnék, megbízatása 9 évre szólna. És Polt Péternek ismét esélye lehet a legfőbb ügyészi posztra" - írtuk két hete.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.