Az új főbíró nyitott, befogadó és korszerű igazságszolgáltatást akar

Baka András szerint az igazságszolgáltatásnak nyitottnak kell lennie a "jogos bírálatokra", a bíróságok rendszerét pedig informatikai segítséggel is a kor követelményeihez kell igazítani. Ha ez elmarad, "magunk is hozzájárulunk ahhoz, hogy ebben az országban ne a stabilitás és a rend uralkodjon".

"Miközben a leghatározottabban vissza kell utasítanunk a különböző oldalakról érkező, az igazságszolgáltatást és bírók függetlenségét és pártatlanságát kétségbe vonó megnyilvánulásokat, méltatlan támadásokat, a szakmai dilettantizmuson alapuló kritikákat, aközben nyitottnak kell lennünk a jogos bírálatok meghallgatására és megfogadására. Ez minden előrelépés és változás alapvető követelménye" - szögezte le Baka András főbíró a bíróságok napján, Budapesten.

Baka András szerint az igazságszolgáltatásnak nyitottnak kell lennie a
Baka András

Úgy fogalmazott, "nyitottnak és befogadónak" kell lenniük, "amennyire lehetséges". "Egyszerűsíteni kell a bírósági rendszerünket, a korszerű informatika hatékonyabb felhasználásával pedig közelebb kell hozni a kor követelményeihez" - jelentette ki. Hozzátette: elengedhetetlen, hogy megkezdődjön a központi igazgatás átalakítása, az igazgatási döntéseknek egyértelmű döntés- és felelősségi viszonyainak kialakítása. Mindezen változtatásokat azonban úgy kell végrehajtani, hogy közben megőrizzék a bírósági önigazgatás rendszerét, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács igazgatási egységét.

Mint mondta, a múlt jelenre is érvényes gondolatai mellett - amelyek leszögezik a bírói hivatásrend működésének garanciáit - "szükséges az, hogy mi magunk, a magunk idejében is tiszta képpel és elképzeléssel rendelkezzünk hivatásrendünk helyzetéről". Meglátása szerint generációja még mindig adós azoknak a mai értékeknek és törekvéseknek a megfogalmazásával, amelyeket ez a generáció hagyhat majd örökül a következő generáció számára.

"Újra meg kell határoznunk független helyünket, társadalmi szerepünket, tevékenységünk garanciáit és határait, és szigorúan tartani kell magunkat hivatásrendünk erkölcsi mércéjéhez" - mondta. Hangsúlyozta: ha ezt nem teszik, "méltatlan helyzet vár ránk, kisszerű belső és külső viszályokba bonyolódunk és magunk is hozzájárulunk ahhoz, hogy ebben az országban ne a (...) várt stabilitás, ne a rend és a tisztesség uralkodjon".

A június végén megválasztott főbíró kijelentette: szilárdan hisz abban, hogy a bíróság, a bírósági rendszer alkalmas a feladatellátásra, az ítélkezés függetlenségének megőrzésével alkalmas arra, hogy a jogállamiság garanciája legyen. Fontosnak tartja ugyanakkor, hogy "mi magunk a kor követelményeinek megfelelően változzunk".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.