Az új főbíró 'nagyon megnyugtatta' a Fideszt

A Fidesz még délelőtt meghallgatta Baka Andrást, a hétfőn végül megválasztott új főbírót. Lapunknak ellenzéki politikusok azt mondták, igen megnyugtató válaszokat kaptak; Baka ígérete szerint megpályáztatja a helyettesi posztját, és ad majd az OIT szavára. Az új főbíró biztosította a képviselőket: együtt fog majd tudni dolgozni azokkal a bírákkal, akik egykoron másként szavaztak a sortűzperekben, mint ő.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség délelőtt - még a titkos szavazás előtt - meghallgatta Baka Andrást. "Nagyon kulturáltan, de feltettük neki a kérdést, mely arra vonatkozott, előfordulhat-e, hogy Zanathy Jánost terjeszti elő a Legfelsőbb Bíróság elnök-helyettesének. S erre nagyon megnyugtató választ adott" - mondta lapunknak a egyik fideszes képviselő.

Baka András állítólag ígéretet tett arra, hogy a LB elnök-helyettesi pozíciójára pályázatot ír ki, s azok esetén, akik ehhez hozzájárulnak, kikéri a Legfelsőbb Bíróság teljes ülésének a véleményét - s ezt figyelembe véve terjeszti elő javaslatát Sólyom László köztársasági elnöknek. Baka András, a kiszivárgott hírek szerint azt is közölte, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács véleményére természetesen tekintettel lesz.

A sortűzperekkel kapcsolatos ítéletekre vonatkozó kérdésre, a Fidesz-frakció zárt ülésén információink szerint arról is biztosította a képviselőket: együtt tud dolgozni a Legfelsőbb Bíróság azon bíráival, akiknek a tatai sortűzzel kapcsolatos jogi álláspontja eltér az övétől. Baka András strassbourgi bíróként megszavazta annak a Korbely Jánosnak a felmentését, akit korábban Magyarországon bűnösnek mondtak ki. 2009 február elején viszont a magyar Legfelsőbb Bíróság bűnösnek mondta ki és 5 éves börtönbüntetésre ítélte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.