Az ügyész általi "kiválasztással" sérülhet a törvényes bíróhoz való jog

A Magyar Bírói Egyesület álláspontja szerint az eljáró bíróság ügyész általi "kiválasztása" sérti a törvényes bíróhoz való jogot, ezért a törvénymódosító javaslat rendelkezéseinek felülvizsgálatát indítványozza az érdekképviselet.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az egyesület, szakmai egyeztetés hiányában, a sajtóból szerzett tudomást az egyes eljárási és az igazságszolgáltatást érintő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról.

Mint az egyesület emlékeztetett: a törvénytervezet az "eljárás ésszerű határidőn belül való, illetve soron kívüli elbírálásának biztosítása érdekében" az ügyész számára lehetőséget biztosít arra, hogy az általános illetékességi szabályoktól eltérően bármelyik bíróság előtt vádat emelhessen.

Ezzel összefüggésben felhívták a figyelmet arra: az eljárás gyorsítását szolgáló hasonló rendelkezést tartalmaz egy  március 1-től hatályos törvénymódosítás, amely szerint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökének előterjesztésére a Legfelsőbb Bíróság az eljárásra illetékes – de nagyobb munkateherrel küzdő - bíróság helyett, kevésbé leterhelt bíróságot jelölhet ki.

A bírói egyesület szerint ez utóbbi rendelkezés a lényegét tekintve ugyanazt a célt szolgálja, mint a parlament előtt lévő törvényjavaslat, mégis azzal az eltéréssel, hogy nem az ítélkezéstől elkülönülő vádhatóság, hanem a bírósági szervezet maga dönti el, melyik bíróságon biztosított az ügy gyorsabb befejezése. "Az pedig nem kíván külön indokolást, hogy a bíróságok eltérő munkaterhéről a bíróságoknak mélyebb ismereteik vannak, így az eljáró bíróság kijelöléséről megalapozottabb döntést tudnak hozni, mint az ügyészség. Adott esetben a két rendelkezés konkurálhat egymással, ami az eljárás elhúzódásához vezethet" - írták. Az egyesület álláspontja szerint az eljáró bíróság ügyész általi "kiválasztása" éppen ezért sérti a törvényes bíróhoz való jogot.

Az érdekképviselet – egyéb szakmai fenntartásai mellett - kifogásolja, hogy a javaslat a büntető- és a polgári eljárások gyorsítását célzó határidők esetleges elmulasztásához olyan szigorú jogkövetkezményt fűz, ami önmagában meghatározza a bíró minősítését. Az eljárási határidők betartása mindig is lényeges eleme volt a bírói munka értékelésének, emellett azonban számtalan, ugyanilyen fontos szempontot kell figyelembe venni a bírói munka vizsgálatánál - áll a közleményben. A Magyar Bírói Egyesület ezért a módosító javaslat rendelkezéseinek felülvizsgálatát indítványozza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.