Fodor Gábor: Nincs szó koalícióról

A szabad demokraták elnöke, Fodor Gábor szerint az előre hozott választások mellett ugyanúgy hitelesen és tisztességgel lehet érvelni, mint a szakértői válságkezelői kormány létrejötte mellett, de ők azt utóbbi lehetőséget javasolják a párt országos tanácsának.

Az SZDSZ ügyvivő testülete és frakciója azért javasolja a szakértői kormány melletti kiállást, mert véleményük szerint az  ország számára ez a verzió biztosítja a legtöbb lehetőséget a  társadalmi és gazdasági válság kezelésére - mondta Fodor Gábor az  elmúlt hetet értékelő sajtótájékoztatóján kedden.

A miniszterelnök hirtelen bejelentetett távozása és az utána  kialakult kaotikus állapotok nehezen kezelhető helyzetet idéztek elő  - állapította meg az SZDSZ elnöke, de - mint hangsúlyozta - a  liberálisok végig világos elveket határoztak meg, amelyekhez tartották is magukat, habár nehéz döntéseket kellett meghozniuk.

Fodor Gábor megjegyezte, nyilvánvalóvá vált számukra, hogy az a  típusú kormányzás, amelyet a szocialisták kisebbségben folytattak a  továbbiakban nem fenntartható, mert a kabinet nem képes megbirkózni  a válsággal. Emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ már tavaly ősszel  javasolta egy szakértői válságkezelői kormány felállítását. Megjegyezte: ha a piac szereplői felé egy olyan üzenetet tudnak küldeni, hogy a válságkezelő kormány egy világos program mentén  próbál dolgozni, az Magyarországnak használ, míg az előre hozott  választások esetén körülbelül fél évig semmi nem történne az  országban.

Kitért arra is, hogy véleményük szerint a Fidesznek vagy nincs  programja vagy titkolja azt a választók elől.
Azt mondta, hogy a szabad demokraták kezdettől világossá tették,  hogy új kormányfőre, új kormánytagokra és a Reformszövetség  javaslatain alapuló programra van szükség. Sikerként könyvelte el,  hogy Bajnai Gordon személyében pártonkívüli miniszterelnök-jelöltet  fogadtak el, aki alapvető változásokat tervez a kormányban. Emellett  Bajnai Gordon programja a Reformszövetség elképzelésein alapul, tehát Fodor Gábor szerint úgy tűnik, hogy az SZDSZ mindhárom célja  meg fog valósulni.

A pártelnök emellett leszögezte, nincs olyan szándékuk, hogy koalícióra lépjenek a szocialistákkal.
Arra a kérdésre, hogy ha Gyurcsány Ferenc pártelnök maradna,  tudnák-e támogatni Bajnai Gordon kormányfő-jelöltségét, Fodor Gábor  azt mondta, nem akarnak beleszólni a szocialisták belügyeibe, de  furcsállná, ha mégis maradna azután, hogy bejelentette a távozási  szándékát.

Elmondta, hogy Bajnai Gordon támogatásának kérdésében a végső  döntést a párt országos tanácsa hozza meg és a testület felül tudja  írni az ügyvivő testület és a frakció korábbi döntését. A Moody,s leminősítése kapcsán megjegyezte, hogy a jelentés még  pénteken született, tehát az nincs összefüggésben Bajnai Gordon  jelölésével.

Az SZDSZ korábbi kormányfőjelöltjei kapcsán azt mondta,  sajnálja, hogy Surányi György nemet mondott, miután nem teljesültek  a feltételei, illetve támadások indultak ellene. Azt, hogy Bokros  Lajos nem vállalta a felkérést, nem akarta kommentálni, de annyit  megjegyzett: nem örül, ha a pártérdek fontosabb az országénál. Kitért arra is, nem várják el, hogy a kormány minden tagját  lecseréljék, de nem is azt szeretnék, ha az új miniszterelnök csak  egy-két poszton változtatna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.