Szupertitkos reptérhasznosítás Debrecenben

Debrecenben zárt ülésen, csütörtökön dönt a közgyűlés arról, hogy kinek és milyen feltételekkel értékesítik a helyi repteret. Az MSZP és az SZDSZ szerint a fideszes városvezetés titkolózik, ezért követelik, hogy a szerződéstervezetet a város vezetői hozzák nyilvánosságra.

Szokatlan biztonsági intézkedések és titkosítások mellett zajlik a debreceni repülőtér hasznosítása és elidegenítése, holott a légikikötő üzemeltetésének, valamint a hozzá tartozó ingatlanfejlesztési területek eladásának kérdése nyilvánvalóan közérdek. A városvezetés titkolózása arra szolgál, hogy ezeket az információkat a közvélemény ne ismerhesse meg, s elriassza mind a képviselőket, mind az érdeklődőket attól, hogy erről a kétes ügyletről bármit is mondjanak – szögezték le keddi sajtótájékoztatóján Szathmári Károly és Madarasi Attila, az MSZP önkormányzati képviselői.

A politikusok azért emelték fel a szavukat, mert a fideszes többségű városi közgyűlés november 6-án zárt ülésen kívánja tárgyalni a repülőtér hasznosítására és elidegenítésére kiírt pályázat értékelését, valamint a nyertesnek ítélt pályázóval kötendő szerződéseket. A szocialista politikusok kifogásolják, hogy a szerződéstervezeteket – mint fogalmaztak – különös biztonsági intézkedések mellett (a polgármesteri hivatal egyik szobájában, felügyelet mellett, átadás-átvételi nyilatkozat aláírásával) tekinthetik meg. Szathmári Károly leszögezte: a szerződéstervezetben semmi olyan nincs, ami indokolná a kivételes titkosítási intézkedéseket. Hozzátette: nincs abban semmi titok, hogy a hosszas tárgyalások során sem sikerült a város érdekeit érvényesíteni, hiszen továbbra is fennáll az a helyzet, hogy a nyertesnek javasolt pályázónak semmilyen szakmai referenciája nincs repülőterek üzemeltetése és fejlesztése terén.

Ugyancsak bírálja a zárt ülést és a titkosítást az SZDSZ. Gadus István, a liberális párt Hajdú-Bihar megyei elnöke, debreceni önkormányzati képviselő sajtótájékoztatóján azt mondta: az SZDSZ követeli a szerződések nyilvánosságát. Mint mondta, megdöbbentő a titkolózás, és megdöbbentő az is, hogy a fideszes városvezetés nem mer kiállni a város lakossága elé ezzel a szerződéscsomaggal. Hozzátette: a debrecenieknek joguk van tudni, hogy mi van a szerződésben, joguk van tudni, hogy a városvezetés milyen gyenge árat alkudott ki a több mint féléves egyezkedés során, és hogy milyen ingatlanbiznisszé silányul a debreceni repülőtér működtetése.  Az előterjesztés alapján pedig – fogalmazott Gadus – határozottan követelik a titkolózó fideszes városvezetéstől, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a szerződés részleteit.

Az MSZP és az SZDSZ felvetéseire reagálva Papp László, az önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője tudósítónknak azt mondta: a városvezetés szerint a szerződéstervezet részletei nyilvánosak, hiszen abba minden egyes önkormányzati képviselő betekinthet. Hozzátette: a nyilvánosságot nem kívánják kizárni, hiszen a reptér hasznosítására beérkezett pályázatokat elbíráló ad hoc bizottság munkájában minden párt paritásos alapon vehetett részt. Papp László úgy fogalmazott: a közgyűlés döntése után széles körű tájékoztatást adnak az ügylet részleteiről. Kérdésünkre, miszerint nyilvánosságra hozzák-e a szerződést is, Papp László azt válaszolta: ezt egyelőre nem tudja megmondani, hiszen ez függ a győztes pályázó hozzájárulásától is. Érdeklődésünkre, miszerint mi indokolta az MSZP és SZDSZ által különösnek tartott titkosítást, a frakcióvezető azt mondta: nem érti, hogy ezzel mi a probléma, hiszen a reptérhasznosítás ügyét eddig is mindig zárt ülésen vitatták meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.