Az OVB felfüggesztette Kolompár Orbán mentelmi jogát

Öt képviselőjelölt mentelmi jogát függesztette fel az Országos Választási Bizottság (OVB) az áprilisi országgyűlési választás kampányában, mert a jelölt ellen folyó büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény nem volt összefüggésben a választással. Ugyanakkor az OVB három képviselőét fenntartotta.

Az OVB Földesi-Szabó László (Magyarok Egymásért Szövetsége) mentelmi jogát két ügyben függesztette fel: egyszer a Fővárosi Bíróság megkeresése alapján, az FB előtt ugyanis a jelölttel szemben eljárás folyik folytatólagosan elkövetett, a vámbevételt különösen jelentős mértékben csökkentő csempészet, magánokirat-hamisítás, folytatólagosan, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás és a számvitel rendje megsértésének miatt.

Földesi-Szabó László mentelmi jogának felfüggesztése érdekében a legfőbb ügyész is az OVB-hez fordult, a jelölt ellen ugyanis a vám- és pénzügyőrség adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás miatt folytat eljárást.

Kolompár Orbán (MCF Roma Összefogás Párt) mentelmi jogának felfüggesztését a Kecskeméti Városi Bíróság kérte az OVB-től, mivel a jelölt ellen több büntetőügy is folyamatban van, többek között jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás, számvitel rendjének megsértése, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése miatt.

Az OVB Egyed Zsolt (Jobbik) mentelmi jogát a Miskolci Városi Bíróság megkeresése nyomán függesztette fel, a jelölt ellen ugyanis rágalmazás miatt indult eljárás. A magánvádlók azonban ejtették a vádat, a büntetőeljárás így megszűnt.

Az OVB Mali Zoltán (Összefogás Párt) mentelmi jogát három ügyben is felfüggesztette: a Siklósi Városi Bíróság előtt eljárás folyik ellene becsületsértés, garázdaság és rágalmazás miatt.

Szoboszlai Barna (Összefogás Párt) mentelmi jogát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság megkeresése nyomán függesztette fel, a jelölt ellen ugyanis több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt folyik eljárás.

Az OVB ezekben az esetekben kivétel nélkül úgy foglalt állást, hogy a képviselőjelöltek mentelmi jogát felfüggeszti, mivel a büntetőeljárás tárgyát képező cselekményekre az országgyűlési képviselők 2010. évi általános választásának kiírását megelőzően került sor és a büntető eljárás tárgyát képező cselekmény nem áll összefüggésben semmilyen választási eljárással.

A testület további három képviselőjelölt (Leinemann Zsolt, Hatvani Csaba és Tőzsér József) mentelmi ügyét is tárgyalta, ám ezeknek a jelölteknek fenntartotta a mentelmi jogát. Az OVB a mentelmi joggal kapcsolatos döntéseit zárt ülésen hozza és a határozat nem tartalmazza, milyen indok alapján döntött úgy a testület, hogy nem függeszti fel a mentelmi jogot.

Leinemann Zsolt (független) mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész kezdeményezte, mivel a jelölt ellen a vám- és pénzügyőrség adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás miatt folytat vele szemben eljárást.

Hatvani Csaba (MSZP) mentelmi jogának felfüggesztését szintén a legfőbb ügyész kezdeményezte, mivel a jelölttel szemben a Központi Nyomozó Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt folytat eljárást.

Tőzsér József (Magyarok Egymásért Szövetsége) mentelmi jogát a Budaörsi Városi Bíróság kérte felfüggeszteni, mivel a jelölt ellen jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás miatt folyik eljárás. (Korábban téves tájékoztatás alapján a sajtóban az jelent meg, hogy az OVB felfüggesztette Tőzsér József képviselőjelöltjének mentelmi jogát.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.