Az OVB az ajánlószelvények tartalmának módosításáról

Az ajánlószelvény tartalmát az Országos Választási Bizottság álláspontja szerint már nem lehet módosítani, miután a választópolgár már átadta azt a jelölőszervezet képviselőjének. Ugyanakkor azt "senki nem tudja ellenőrizni, hogy ez a módosítás mikor történt" - mondta az OVB illetékese pénteken.

A testület pénteki ülésén foglalkozott Dávid Ibolya, az MDF elnökének állásfoglalás-kérésével, és úgy döntött, nem tartja indokoltnak az állásfoglalás kiadását, mivel erre akkor van szükség, ha a jogszabályok egyértelműsége megkérdőjelezhető, és a jogalkalmazó szerveket az OVB-nek orientálnia kellene abban a tekintetben, hogyan értelmezzék a jogszabályt. Az OVB ezért levélben ad tájékoztatást a pártelnöknek.

Dávid Ibolya azért fordult az OVB-hez, mert - mint írta - számos esetben a választópolgárok az ajánlószelvényen pontatlanul jelölik meg a jelölt vagy a jelölőszervezet elnevezését.

"Több esetben találkoztunk olyan kitöltéssel, hogy a választópolgár - abból kiindulva, hogy az adott jelölőszervezet több helyen, bizonyos egyéni körzetekben más párttal állít közös jelöltet - olyan körzetben is ráírja a másik jelölőszervezet elnevezését (például MDF-SZDSZ), ahol nincs közös jelölés. Az is több esetben fordul elő, hogy a jelölő szervezet neve mögött feltüntetik a miniszterelnök-jelölt nevét is (például MDF-Bokros Lajos)" - írta a pártelnök.

A pártelnök erre figyelemmel fontosnak tartja annak tisztázását: elfogadható-e az olyan ajánlószelvény, ahol a választópolgár saját kezűleg szignálva javítja az ajánlószelvényt (például úgy, hogy a feleslegesen vagy tévesen feltüntetett szövegrészt le- vagy áthúzza, vagy a tényleges egyéni képviselőjelölt nevét feltünteti).

Közölte, arra is kíváncsi, elfogadható-e az olyan ajánlás, ahol az eredetileg közösen jelölt személye bár nem változik, de a közösen jelölő szervezetek közötti megállapodás alapján az adott képviselőjelölt esetében csak az egyik jelölő szervezet marad meg jelölő szervezetként, és a választópolgár saját kezűleg, javítását aláírásával is igazolva, átjavítja az ajánlószelvényt.

Az átadásig lehet módosítani

Az OVB a pénteki ülésen arra hívták fel a figyelmet, hogy a Választási eljárási törvény értelmében a választópolgár részéről lezárul az ajánlás folyamata a kitöltött ajánlószelvénynek a jelöltnek illetve jelölőszervezetnek történő átadásával. Jelezték ugyanakkor, hogy az átadásig az ajánlás adattartalma még módosítható.

Halmai: a jogszabályok válaszolnak

Halmai Gábor, az ülést (Szigeti Péter elnök távollétében) levezető elnökhelyettes az ülés végén újságíróknak elmondta: az OVB tagjainak véleménye szerint a jogszabályok egyértelmű választ adnak a pártelnök kérdésére. Eszerint "ha eredetileg a választópolgár egy jelölt neve mellé több párt nevét írta fel, ezt az akaratát addig változtathatja meg, amíg az ajánlószelvényt a jelölőszervezetnek át nem adja".

Arra a kérdésre, ez azt jelenti-e, hogy az ajánló a szelvény átadása előtt javíthatja-e annak tartalmát, ám utána már nem, Halmai Gábor igennel válaszolt. Kérdésre jelezte azt is: "senki nem fogja tudni ellenőrizni, hogy ez a módosítás mikor történt"; és az illetékes választási szervek dönthetnek arról, valóban az módosította-e a szelvényt, aki azt eredetileg is kitöltötte.

Közölte, a válaszlevélben - egy korábbi OVB-állásfoglalás alapján - "világossá teszik", hogy ha a választó már átadta az ajánlószelvényt a pártnak, (annak képviselőjének), akkor azzal már "lezárta" az ajánló részéről a folyamatot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.