Az osztrák elnök szerint nem tiltható meg a szemétégető építése

A 20 évvel ezelőtti határnyitást megünnepelni jött Magyarországra, és az MTI kérdéseire válaszolva mai problémákra is kitért Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök. Szerinte, ha törvényes az építkezés, az osztrák kormánynak nincs módja megállítani a rábakeresztúri szemétégető kivitelezését.

Nem lehet megtiltani a rábakeresztúri (heiligenkreuzi) szemétégető felépítését, ha a beruházás megfelel a jogi szabályozásnak és a nemzetközi normáknak - mondta Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök szombaton Budapesten az MTI-nek nyilatkozva.

- Az osztrák kormányzatnak nem áll módjában megtiltani a szemétégető felépítését, nem avatkozhat be egy-egy cég munkájába, ha a beruházás minden törvényi előírásnak megfelel. Az osztrák fél már bejelentette: bármilyen nemzetközi vizsgálatban hajlandó részt venni a szemétégetővel kapcsolatban - mondta Heinz Fischer. - Megegyezésre kell jutni a kétoldalú tárgyalásokon vagy akár uniós szervek bevonásával annak érdekében, hogy tisztességes módon meg tudják oldani a kérdést. A megállapodásban figyelembe kell venni Magyarország érdekeit éppúgy, mint az osztrák és az európai szabályozást - tette hozzá.

Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök és Sólyom László köztársasági elnök integet egy személygépjárművekből álló konvojban haladó résztvevőknek a Páneurópai Piknik emlékparkban

Az osztrák elnök szerint a szemétégető kérdése nem mérgezi meg a két ország viszonyát. Természetes, hogy a szomszédoknak időnként vannak problémáik egymással, Magyarországnak pedig több más szomszédjával is vannak nézeteltérései, amelyek sokkal nagyobbak ennél.

Magyarország továbbra is ellenzi, hogy a határ közelében megépüljön az erőmű. Ezt legutóbb szombaton erősítette meg Sólyom László köztársasági elnök, amikor fogadta szlovén partnerét. A köztársasági elnöki hivatal tájékoztatása szerint Danilo Türk is támogatja ezt a törekvést.

A BEGAS osztrák gázszolgáltató nagy teljesítményű hulladékégetője évi 325 ezer tonna szemetet és szennyvíziszapot dolgozna fel. A 115 millió eurós összköltségű szemétégető építése a beruházás honlapján található tájékoztatás szerint 2009-ben kezdődne, és 2011-ben fejeződne el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.