Az összes korábbi parlamenti párt indulna a választáson

Nyilvántartásba vette az MDF-et jelölőszervezetként az október 3-i önkormányzati választásra pénteki ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). Ezzel valamennyi jelenlegi, és az előző ciklusban a parlamentbe került párt jelezte indulási szándékát.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek, kisebbségi szervezetek) állíthatnak, és a választáson - a listás választások kivételével - független jelöltek is részt vehetnek.

A jelölőszervezeteknek a választás kitűzése után nyilvántartásba kell vetetniük magukat (a közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön). A bejelentést az illetékes választási bizottságnál kell megtenni: ha a jelölőszervezet több megye, illetőleg a főváros és valamely megye területén is jelöltet vagy listát akar állítani, akkor az OVB-nél, ha csak egy megye, illetőleg a főváros területén, de azon belül több településen (fővárosi kerületben), akkor a területi választási bizottságnál, ha pedig csak egy településen, akkor a helyi választási bizottságnál.

Az OVB pénteken vette nyilvántartásba a Magyar Demokrata Fórumot jelölőszervezetként; az MDF volt az utolsó, az előző parlamenti ciklusban parlamenti frakcióval rendelkező párt, amely nyilvántartásba vetette magát. Az OVB ugyancsak pénteken nyilvántartásba vette a települési kisebbségi választásra jelölőszervezetként a Zsutij Hátrányos Helyzetű Emberek Életminőségének Javítását Elősegítő Közhasznú Egyesületet.

A települési kisebbségi önkormányzati választáson jelöltet csak olyan társadalmi szervezet állíthat, amelynek a választás évét megelőzően legalább három éve alapszabályában rögzített célja az adott kisebbség képviselete. Független jelöltek indulására a törvény nem ad lehetőséget.
A

z önkormányzati és a kisebbségi önkormányzati választásokra egyaránt szeptember 3-ig van lehetőség jelölőszervezetek nyilvántartásba vételére. Az OVB korábban már 60 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az önkormányzati választásra és 82-t a kisebbségi választásra. Köztük több olyan jelölőszervezet is van, amely mindkét választástípusban kérte nyilvántartásba vételét, hogy országosan állíthasson jelöltet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.