Elrontották az Összefogás listáját

Adminisztrációs hiba történt a Nemzeti Választási Iroda szerint, az Összefogás pártjainak aláírásgyűjtő ívén ugyanis hibásan tüntették fel a közreműködő pártok sorrendjét.

Az Összefogás egyéni jelöltjei informatikai és szervezési hibák miatt nem mindenhol tudták elkezdeni a választási induláshoz szükséges aláírásgyűjtést hétfő reggel – közölték az ellenzéki szövetség politikusai. Emiatt vizsgálatot követelnek.

A baloldali összefogás kampányát irányító Molnár Zsolt (MSZP), Szigetvári Viktor (Együtt), Molnár Csaba (DK), Karácsony Gergely (PM) és Boruzs András (Magyar Liberális Párt) közleményében azt írta: szervezetlenségről és informatikai összeomlásról árulkodnak az ajánlóívek átvételekor szerzett tapasztalataik. Bár képviselőjelöltjeik országszerte megkezdték az ívek átvételét, többek között Vecsésen, Mezőtúron, Csornán és Pécsett – az előzetesen leadott igénylőlapokkal szemben, az egységes informatikai rendszer ellenére – rossz jelöltállító szervezeti sorrend szerepelt az ajánlóíveken – közölték. Ez ellehetetlenítette az ajánlásgyűjtés megkezdését az ellenzéki jelöltek számára, miközben a Fidesz-KDNP jelöltjei már reggeltől gyűjthetik az ajánlásokat ezekben a választókerületekben – írták.

Az Összefogás pártjai azonnali hatállyal vizsgálatot kezdeményeznek és a választási szervekhez fordulnak, mert álláspontjuk szerint a "szervezési kudarc veszélyezteti az ellenzéki pártok indulását a választáson". Közölték: a baloldali összefogás képviselőjelöltjei addig nem távoznak a helyi választási irodákból, amíg helyes adattartalmú ajánlóíveket nem kapnak, és az ajánlásgyűjtésüket hátráltató hibák kijavítása után haladéktalanul megkezdik a gyűjtést.

Az áprilisi országgyűlési választáson jelöltként indulni szándékozóknak ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges ötszáz támogató aláírást összegyűjteniük. Erre hétfőtől március 3-áig van lehetőségük. A választáson indulni szándékozó pártoknak, jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál kell igényelniük az ajánlóíveket. Az igényléseket már korábban leadhatták, de a választási irodákban csak a hétvégén kezdték kinyomtatni azokat. Azok a jelöltek, akik múlt péntekig leadták igényüket az ajánlóívekre, legkorábban hétfő reggel munkakezdéskor vehették át az íveket.


Valóban nem ugyanabban a sorrendben tüntették fel néhány választókerületben a baloldali Összefogásban részes pártok sorrendjét az aláírásgyűjtő íveken – tudta meg a Népszabadság. Az együttműködő pártok megállapodtak arról, hogy az MSZP után az Együtt, majd a DK, a PM és a Liberálisok logója következik, néhol azonban abc-sorrendben tüntették fel a szervezeteket.

Ez a vicc maga – jelentette ki kérdésünkre Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselőjelölt. Nem vitatta, hogy az indulónként ötszáz aláírás összegyűjtése jelképes feltétel, ennek ellenére nevetséges – mondta –, hogy ilyen módon is akadályozni kívánják az ellenzéki pártok indulását. Ilyen hiba egyébként harminc-negyven körzetben fordulhatott elő.

A Nemzeti Választási Irodánál megtudtuk: valószínűleg adminisztrációs hiba történt. A közösen induló pártok esetében ugyanis a jelölő szervezeteket az általuk meghatározott sorrendben kell feltüntetni, ám előfordulhatott, hogy azokat egyes helyeken betűrendben szerepeltették.

A választási iroda információnk szerint intézkedett arról, hogy az aláírásgyűjtő íveken a pártokat az általuk meghatározottak szerint tüntessék fel, így minden jelölő szervezet már ma átveheti a kérelmének megfelelő nyomtatványokat. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.