Az összeesküvés-elméleteket kutatja a Political Capital

A jobboldali radikalizmust, illetve ehhez kapcsolódó összeesküvés-elméleteket kutatja öt országban a Political Capital. Az egyik cél, hogy stratégiát dolgozzanak ki, miként lehet fellépni e jelenséggel szemben.

Deconspirator.com néven önálló tematikus oldalt indított a Political Capital. A cél a közbeszédben jelen lévő összeesküvés-elméleteknek mint a jobboldali radikalizmus és populizmus ideológiai eszközeinek a kutatása, s a velük szembeni fellépés stratégiájának kidolgozása.

A Political Capital most induló kétéves projektje keretében partnereivel öt országra (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Norvégia, Franciaország) kiterjedően vizsgálja az antiszemita és más jellegű összeesküvés-elméleteket és a politikai radikalizálódás ezzel összefüggő társadalmi, ideológiai, szervezeti mintázatait.

A projektnek része a vizsgált országokban megtalálható szélsőjobboldali erők politikájának (akcióinak, retorikájának, ideológiájának) vizsgálata és összehasonlítása.

A Dekonspirator.com nagyrészt angol nyelvű tematikus portál – a hazai helyzetre vonatkozó anyagok magyarul is elérhetők lesznek –, amelynek tartalma folyamatosan bővül majd, és rendszeresen jelennek meg elemzések és állásfoglalások, illetve a szakértők és a politikai döntéshozók számára is hasznos kutatási eredmények, tanulmányok, tudományos publikációk.

Az önálló oldal mellett a projekt szakértői és vendégszerzők az FN24-en indított Political Radical nevű tematikus blogon is jelentkeznek a társadalmi, politikai szélsőségekről és az összeesküvés-elméletekről szóló bejegyzésekkel.

A Political szakmai partnerei a projektben a brit Counterpoint UK, a varsói egyetemen működő Center for Research on Prejudice, valamint a szlovák Institute for Public Affairs.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.