Az országos rendőrkapitánynak nem tetszenek a fővárosi kapitány intézkedései

A szombati holokauszttagadó demonstrációt a rendőrség biztosította. Később a rendezvény résztvevői ellen közösség elleni izgatás miatt eljárást indítottak. A budapesti rendőrkapitány intézkedései között ellentmondást lát az országos rendőrkapitány. Szerinte a jövőben körültekintőbben kell eljárni.

Ellentmondásosnak találta az országos rendőrfőkapitány a fővárosi rendőrség nyilatkozatait és intézkedéseit a holokauszttagadó demonstrációval kapcsolatban; ezért arra utasította a rendezvények biztosításában részt vevő parancsnokokat, hogy a jövőben legyenek körültekintőbbek.

Szombaton a budai Várban, a német nagykövetség előtt holokauszttagadó demonstrációt tartottak szélsőjobboldali, neonáci nézeteket valló szervezetek, köztük a Magyar Gárda 60 fős egysége. Dósa István, a Magyar Gárda főkapitánya mintegy 200 ember előtt azt mondta: semmi nem igaz a holokausztból.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn azt közölte: a rendezvényen nem történt sem rendzavarás, sem olyan rendkívüli esemény, amely a helyszínen azonnali rendőri intézkedést igényelt volna. Az elhangzott beszédek tartalma alapján azonban hétfőn a BRFK büntetőeljárást indított közösség elleni izgatás bűntett elkövetése gyanúja miatt D. István és D. Endre János ellen.

A rendőrségi közlemény emlékeztet rá: a rendezvényt a rendőrség március 24-én, a bejelentővel lefolytatott egyeztető tárgyalást követően tudomásul vette, tekintettel arra, hogy azzal kapcsolatban a gyülekezésről szóló törvényben megfogalmazott tiltó okok egyike sem állt fenn. A szombati rendezvény biztosítása során pedig a rendőrség a hatályos jogszabályok szerint járt el, törvényesen és szakszerűen látta el feladatát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel hétfő délután azt közölte: Bencze József országos főkapitány jelentést kért a BRFK vezetőségétől a szombati rendezvény biztosításáról. A jelentés ismeretében az altábornagy ellentmondást állapított meg a helyszíni intézkedés és a közösség elleni izgatás miatti eljárás későbbi megindítása között.

A főkapitány arra utasította a hasonló rendezvények biztosításban részt vevő parancsnokokat, hogy a jövőben fordítsanak nagyobb figyelmet arra, hogy a rendezvények jogszerű megtartásának feltételei folyamatosan fennállnak-e, és megsértésük esetén nyomban és hatékonyan intézkedjenek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.