Az országos rendőrfőkapitány titkos beiktatása

Másodszor is nyugdíjba ment Hatala József, utóda, Pap Károly zárt ajtók mögött lépett hivatalba.

„Amikor sok évvel ezelőtt rendőr lettem, nem gondoltam volna, hogy országos rendőrfőkapitány leszek, de persze azt sem, hogy kétszer megyek nyugdíjba” – mondta a kiszivárgott hírek szerint az utóda beiktatása alkalmából jelentős részben zárt ajtók mögött megtartott parancsnoki értekezleten Hatala József, az ORFK távozó vezetője, akit február 4-ei hatállyal a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács vezetőjévé nevezett ki a miniszterelnök.

Papp Károly lengeti a zászlót, miután átvette elődjétől, Hatala Józseftől
Budapest, 2013. február 5. Pintér Sándor belügyminiszter (k), Papp Károly országos rendőrfőkapitány (b) és elődje, Hatala József (j) az Országos Rendőr-főkapitányság parancsnoki állománygyűlésén 2013. február 5-én.

Hatalát, aki első nyugdíjazásakor az ORFK rendészeti főigazgatója volt, kevéssel a 2006-os rendzavarások előtt küldte nyugdíjba az akkori kormány. A zavargások elfajulása miatt azonban megpróbálták visszacsábítani, de akkor még nemet mondott. Pintér Sándor belügyminiszter felkérésére azonban már reaktiváltatta magát, és elvállalta az ORFK vezetését.

Vasárnap töltötte be 62. életévét, a hatályos nyugdíjszabályok értelmében nem szolgálhatott tovább. Utódának, korábbi általános helyettesének, Papp Károly vezérőrnagynak könnyeivel küszködve adta át a csapatzászlót – a ceremóniának ez az egyetlen teátrális része volt sajtónyilvános. Az újságírókat ezt megelőzően az Auditóriumtól távoli sajtóteremben őrizték az ORFK sajtósai, hogy még csak a közelébe se mehessenek  a rendezvény helyszínének és résztvevőinek addig, amíg a zászlóátadás-átvétel és a kinevezések felolvasásának erejéig bebocsáttatást nem nyertek. Aztán megint zárt ajtók mögött folytatódott a vezetőváltás.

Zárt ajtók mögött dicsérte meg Pintér Sándor belügyminiszter is Hatala munkásságát. Mint fogalmazott: jó alapokat tett le, sikeres volt a rendőrség átalakítása, megújítása, további szervezeti változásokat nem tervez. Hiába kérték a szakszervezetek, nem tudja elintézni a rendőrség nagyobb társadalmi megbecsülését. Azt csak a rendőrség vívhatja ki magának, jó munkával.

Pintér Sándor értékelése szerint a rendőrség eddigi munkájának, fokozott közterületi jelenlétének köszönhetően érzékelhetőn javult az emberek szubjektív biztonságérzete, csökkent a bűncselekmények és szabálysértések száma. Úgy tudjuk, a miniszter az eddigiekhez képest merőben új feladatokat nem határozott meg, bár azt leszögezte, hogy „aki embert öl, azt mindenképpen el kell fogni”. Hangsúlyozta ugyanakkor a parancsnokok felelősségét a tanult, szakmailag felkészült, ám fiatal és ezért rutintalan állomány felkészítésében, nevelésében és irányításában. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.