Az Országos Bírósági Hivatal tudatja, nincs dolga az uniós ítélettel

A bírák kényszernyugdíjazásával kapcsolatos ítélettel az Országos Bírósági Hivatalnak semmilyen kötelezettsége nincs. A szervezet szerint a jogalkotó feladata, hogy teljesítse a verdiktben foglaltakat.

Az Európai Unió Bírósága a mai napon meghozott ítéletében a bírák nyugdíjazásával összefüggésben az Alkotmánybíróság által már megsemmisített jogszabályt vizsgált – közölte az Országos Bírósági Hivatal. Megállapította, hogy a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása kapcsán Magyarország nem teljesítette az egyenlő bánásmódról szóló tanácsi irányelvből eredő kötelezettségeit.

Az Európai Unió Bírósága ítéletének végrehajtásával kapcsolatban a hivatalnak kötelezettsége nincs – tudatja közleményében a szervezet. Az ítéletben foglaltak teljesítése a jogalkotó feladata – teszik hozzá.

Idén a felső korhatár elérése miatt a 2996 fős bírói karból 236 bíró jogviszonya szűnt meg. A felmentett bírák közül 186-an a felmentés időpontjában – saját korábbi kérelmükre tekintettel – már nyugdíjasként, nyugdíjuk folyósítása mellett dolgoztak – olvasható a dokumentumban.

Az érintett bírák közül 164-en fordultak keresettel a munkaügyi bíróságokhoz. Az ügyekben eddig született ítéletek abban a kérdésben egységesen foglalnak állást, hogy a jogviszonyok rendezésére – a jelenleg hatályos jogszabályok szerint – csak peres eljárásokban kerülhet sor.

Az eljárásokban az Országos Bírósági Hivatal a hatályos jogszabályi rendelkezések figyelembe vételével jár el – fogalmaznak. A jogerős ítéletek rendelkezéseit a hivatal elnökének és az érintett bíróságoknak éppúgy kötelessége végrehajtani, mint a jogkereső állampolgároknak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.