Az ország gyöngesége a belpolitikai háborúskodás

Reformfélelemről és az öldöklő belpolitikai háborúskodás miatti apátiáról beszélt a miniszterelnök az MSZP választmányának szombati ülésén. Gyurcsány Ferenc üzent a párt vezetőinek is. Törjék össze kezüket-lábukat, mondta, hogy szerepelhessenek.

A világtörténelem első globális válságában Magyarország legnagyobb gyengesége az egy évtizede tartó belpolitikai háborúskodás - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP választmányának szombati ülésén Budapesten; a pártelnök kijelentette, erős, határozott, politikai, emberi, szakmai egységre van szükség az MSZP-ben.

MSZP választmányi ülésén, Gyurcsány Ferenc és Simon Gábor, választmányi elnök
MSZP választmányi ülésén, Gyurcsány Ferenc és Simon Gábor, választmányi elnök

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar politikai elit jelentős részét egyfajta reformfélelem tartja fogságban, az országot pedig az öldöklő belpolitikai háborúskodástól elforduló apátia jellemzi.

A gyengeségek mellett Magyarországnak vannak erősségei is, az egyik az, hogy az elmúlt években intenzíven fektetett az oktatásba, az útépítésbe és az energetikai infrastruktúrába - közölte a miniszterelnök-pártelnök a szocialisták új székházában tartott ülésen. Hozzátette: erősség az is, hogy a kormány a gazdasági válság kezdete óta határozottan, gyorsan reagált.

A politikus szerint nem az a kérdés, ami 2002-ben és 2006-ban volt: a Fidesz győzi-e le az MSZP-t, vagy fordítva, hanem hogy melyik erő lesz képes átlépni saját árnyékát és megszerezni az ország túlnyomó többségének értő támogatását.

Gyurcsány Ferenc reméli, hogy 2010-ben az ország már azt fogja mondani: "Elegem van abból, hogy Magyarországon minden kérdést úgy tesznek fel, hogy Fidesz vagy MSZP, Orbán vagy Gyurcsány. Elegem van a rossz minőségű politikai bulvárból, elegem van az önemésztő politikai háborúskodásból, nemzeti perspektívát akarok és készen állok arra, hogy egy ilyen programhoz csatlakozzak és egy ilyen pártot támogassak" - fogalmazott a pártelnök, és hozzátette, javasolja az MSZP-nek, hogy felnőtt, felelős nemzeti programmal kérjen a választóktól felhatalmazást.

Gyurcsány Ferenc egy amerikai kutatóintézeti professzort idézve fogalmazott úgy, hogy emberemlékezet óta nem volt olyan felfordulás a világban, mint amilyet a gazdasági válság okoz. A kormányfő szerint Magyarország polgárai egyelőre csak ízlelgetik ezeket a híreket.

A piacgazdaság elmúlt évtizedekben uralkodó modelljének válsága a politikus szerint több következménnyel jár, így például azzal, hogy az Egyesült Államok "világgazdasági és világpolitikai tündöklését" egy kiegyensúlyozottabb szerkezetű rendszer váltja fel. Utalt arra, hogy a nagyobb valutatartalékokkal rendelkező Kína és Délkelet-Ázsia finanszírozza Amerika mellett Nyugat-Európát is.

A miniszterelnök úgy vélte, a jövőben erős, hatékony és cselekvőképes államra lesz szükség, amely feladja a szektorsemlegességet, helyette egyértelmű prioritásokat határoz meg.

Gyurcsány Ferenc szerint nem elég kizárólag külföldi tőkebefektetésre épülő modernizációs politikát folytatni, nemzeti erőforrásokra jobban támaszkodó gazdaságpolitika kell.

Azt is hangsúlyozta, az MSZP-nek olyan vezetőkre van szüksége, akik a közösen megalkotott és közösen elfogadott politikáért érdemesek megküzdeni, hajlandóak szerepelni.

- Én ebben hiszek, engem az támogasson, aki ebben hisz, azt szeretném, hogy akik vezetőnek szegődnek mellém, azok ezt vállalják - közölte a kormányfő, az MSZP elnöke. Úgy fogalmazott: "Törjék össze kezüket-lábukat, hogy szerepelhessenek, hogy emberekkel találkozhassanak, és ne kacsingassanak össze senkivel sem, hogy tudom, ez nehéz, én sem szeretem, de a többiek így döntöttek; belőlük meg én nem kérek, de szerintem a szocialista párt sem".

Gyurcsány Ferenc szerint ez csak az MSZP egyik vezetőjének az ajánlata, mint mondta, lehet más irányba is elindulni. Erős, határozott, politikai, emberi, szakmai egységre van szükség - tette hozzá.

Az Országgyűlés január 29-i rendkívüli üléséről azt mondta, amit a kormánynak tennie kell a világgazdasági válságban, az nem elsősorban költségvetési, hanem átfogó nemzetpolitikai kérdés.

Hozzátette: a kormány kötelessége, hogy a parlamenthez forduljon, ott elemezze a helyzetet, azt megértesse az emberekkel és a kijelölt cselekvési irányoknak megfelelően, néhány héten belül konkrét törvénytervezeteket készítsen.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy új nemzetstratégiát kell az ország számára alkotni, ez többet igényel, mint "silány sajtótájékoztatókat, szokásos politikai viaskodást".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.