Az ORF vezetője helyretette a bécsi magyar nagykövetet

Az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) visszautasította a bécsi magyar nagykövet bírálatát a Nemzeti álmok – Magyarország búcsúja Európától című, a mai Magyarországról szóló dokumentumfilm kapcsán. Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet véleménye szerint viszont a vezérigazgató levelében saját maga ismeri el, hogy a film nem volt eléggé kiegyensúlyozott.

Alexander Wrabetz, az osztrák közszolgálati médium vezérigazgatója a nagykövethez intézett válaszlevelében az ORF-törvényre hivatkozott, amely rögzíti az ORF újságíróinak függetlenségét és egyéni felelősségét – jelentette pénteken az APA hírügynökség. Megjegyezte, hogy Paul Lendvai dokumentumfilmje nagy érdeklődést váltott ki a tévénézők körében. Hozzátette, hogy Lendvai Magyarország kiváló ismerője és szakértője.

Szalay-Bobrovniczky Vince az MTI-nek nyilatkozva közölte, köszönettel vette Alexander Wrabetz levelét, a vezérigazgató  azonban a levelében az ORF-törvénynek egy olyan paragrafusára hivatkozik, amelynek a teljesülését ő nem vonta kétségbe. Véleményét a törvény egy másik előírásával, a negyedik cikkelyében foglalt objektív tájékoztatás kötelezettségével kapcsolatban fogalmazta meg – szögezte le. Mint fogalmazott, személyes véleménye szerint ez a kötelezettség nem teljesült a dokumentumfilm esetében. Kijelentette, Paul Lendvai szakértelmét nem vonta kétségbe, ezért a vezérigazgatónak "kár volt erre hivatkoznia".

A magyar nagykövet korábban kifogásolta, hogy a dokumentumfilmben szinte kizárólag a magyar kormány ellenfelei szólaltak meg, a tájékoztatás egyoldalú és igazságtalan volt. Az ORF főnöke nem osztja ezt a nézőpontot. Szerinte mind a dokumentumfilmben, mind pedig az azt követő Club 2 vitaműsorban a magyar kormány képviselői is szóhoz jutottak, egyébként pedig az ORF többször is próbált interjút kérni Orbán Viktor miniszterelnöktől.

Az ORF a magyar kormánnyal szemben is "az újságírói tisztesség, hitelesség és szakmaiság alapelveihez igazodik" – írta Wrabetz, aki levelében a magyarországi médiahelyzet miatti aggodalmának is hangot adott. "Vállalatunk alapítása óta tudósít a szomszédos országokban zajló fejleményekről. Ezek megítélésében számunkra mindig az olyan központi európai értékek voltak irányadóak, mint a vélemény- és sajtószabadság" – írta.

"Az Európai Műsorsugárzók Uniójában (EBU) számos kollégámmal folytatott beszélgetéseim azt jelzik, hogy a sajtószabadságnak az Ön országában tapasztalt jelenlegi állapota miatt érzett aggodalmakat velem és osztrák kollégáimmal együtt az európai és azon kívüli közjogi intézményekben dolgozó sok más kollégánk is osztja" – fejeződik be az ORF vezérigazgatójának levele.

Szalay-Bobrovniczky Vince az MTI-nek kifejtette: véleménye szerint a vezérigazgató levelében saját maga ismeri el, hogy a film nem volt eléggé kiegyensúlyozott. A nagykövet ismertetése szerint Wrabetz a levelében azt írta: a közszolgálati feladatnak a tudósítás egészét tekintve kell teljesülnie, és ezért tartotta fontosnak, hogy a dokumentumfilm sugárzása után egy Magyarországról szóló vitaműsor is adásba került. "Ebből az derül ki számomra, hogy a vitának volt az a feladata, hogy betöltse a kiegyensúlyozás szerepét" – fogalmazott a diplomata.

A nagykövet kétes eljárásnak tartja, hogy valaki "más médiaszabályozására és médiavalóságára mutogat és azt kritizálja, s közben a saját médiaszabályozását nem tartja be maradéktalanul". Jelezte: aránytalannak tartja, hogy Martonyi János külügyminiszter a kormány egyedüli képviselőjeként csak 29 másodpercig szerepelt a közel egyórás adásban, noha 45 perces interjút készítettek vele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.