Az önköltségeseknek se kell a diákhitel

A 30 ezer körüli önköltségesből alig 2 ezer igényelte eddig a Diákhitel 2 konstrukcióját. A családok inkább vállalják a költségeket.

A Magyar Rektori Konferencia két éve készül az új felsőoktatási törvényre, és várják azokat a végrehajtási rendelkezéseket, amelyek kitöltik majd tartalommal. A kérdés az, hogy a 23-27 milliárd forintra csökkentett finanszírozás hogyan oszlik majd meg a felsőoktatáson belül. A szaktárca koncepciója az intézményfejlesztési tervekhez kötné a finanszírozás egy meghatározott részét, azt viszont nem lehet tudni, hogy a megmaradó összeg hogyan oszlik meg – magyarázta Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke az M1 Az Este című műsorában.

Mezey Barna reményét fejezte ki, hogy nem szűnik majd meg intézmény, szerinte viszonylag csekély az állami intézmények száma, ezek közül sok a szakegyetem, mely speciális területen képez hallgatókat. A felsőoktatás tartalékai határán van, vagyis nem lehet már tovább költségeket csökkenteni.

A Rektori Konferencia elnöke ugyan elismerte, hogy a hallgatói jelentkezéseket illetően van egy bizonyos elmozdulás a műszaki-természettudományos terület felé, de az is érzékelhető, hogy a jelentkezőknek túl gyors volt ez a váltás, hiszen változatlanul túl erős volt az érdeklődés a bölcsészszakok iránt. Azt azonban még nem tudni, hogy az utóbbi tendencia hosszú távon kitart-e. Ez szerinte egy-két év múlva mutatkozik meg.

Pillanatnyilag kétezer körül mozog a Diákhitel 2-t felvevők száma, miközben 30 ezren vannak az önköltségesek. Ez szerinte nagyon kevés, ami vagy azt jelenti, hogy a családok vállalják a költségeket, vagy azt, hogy egyelőre nem vették komolyan ezt a kérdést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.