Az ombudsmant nem érdekli a kormányülések dokumentálása?

Az Alkotmánybíróság visszautasította hétfőn azt a beadványt, amelyet Jóri András még adatvédelmi biztosként a kormányülések megfelelő dokumentálásának hiánya miatt terjesztett be.

Az Alkotmánybíróság (AB) még 2006-ban megfogalmazta, hogy „a közhatalmat gyakorló intézmények mellett az állami költségvetésből részesülő más intézmények is kötelesek működésüket kellőképpen dokumentálni: a közfeladat ellátásával kapcsolatos tevékenységüket érintő információkat mindenekelőtt le kell jegyezniük, azaz rögzíteniük kell a közérdekű adatokat” – hangsúlyozza közleményében Jóri András volt adatvédelmi biztos.

Az AB-határozat nyomán az országgyűlés törvényben rendelkezett arról, hogy a kormány üléseiről hangfelvétel készül. A 2010-ben ennek helyébe lépő jogszabály szó szerint átvette a hangfelvétel készítéséről szóló korábbi rendelkezést.

Ezt követően viszont egy kormányhatározat úgy rendelkezett, hogy „a kormány üléséről összefoglaló és a kormány tagjainak kérésére, indokolt esetben és a miniszterelnök engedélyével rögtön, továbbá az ülés végén az összefoglaló elkészítésére alkalmas hangfelvétel készül”.

Ez a szabály csupán az ülés végén az összefoglalóhoz szükséges hangfelvételről rendelkezik, azonnali felvételt csak a miniszterelnök engedélyével tesz lehetővé. Ezért a kormányhatározat ellentétes a vonatkozó törvénnyel, hiszen a felvétel készítését kormányfői hozzájáruláshoz köti – hangsúlyozza Jóri. Ellentétes ugyanakkor az AB határozatában foglaltakkal is, hiszen a törvényben és a kormányhatározatban szabályozott összefoglaló nem tekinthető az ülés tartalmi dokumentálásának.

Jóri emiatt 2010 júniusában a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult, majd, mivel ez nem vezetett eredményre, 2011-ben beadványt intézett az AB-hez. A testület az indítványban foglaltakat azonban érdemben nem vizsgálja,"mivel az adatvédelmi biztos jogintézménye a korábbi formájában és ezáltal indítványozói jogosultsága is megszűnt, ezért az Alkotmánybíróság megkereste az indítvány benyújtására jogosult alapvető jogok biztosát, nyilatkozzon, hogy az eljárás folytatását kezdeményezi-e [...] Az alapvető jogok biztosa az eljárás folytatását nem kezdeményezte, ezért az Alkotmánybíróság az [...] indítványt [...] visszautasította”.

Az eset rávilágít arra, hogy a személyes adatok védelmének és a közérdekű adatok nyilvánosságának védelme nem megoldott Magyarországon – állítja Jóri. Felhívja ugyanakkor az alapvető jogok biztosának figyelmét, hogy fordítson kiemelt figyelmet az információs jogokra, annál is inkább, mert a szerinte alkotmányellenesen és európai jogot sértő módon létrehozott Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az alkotmánybírósági indítványozás jogával nem rendelkezik.

 

Schmitt Pál Orbán Viktorral egy kormányülésen
Schmitt Pál Orbán Viktorral egy kormányülésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.