Az ombudsmannak nem elég a mikuláscsomag

Szabó Máté arra kéri a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy kezdeményezzen törvénymódosítást, amely alapján a jövőben a parkolási pótdíjak befizetési határidejét a postai értesítés átvételétől számolnák. A bizonytalan mikuláscsomagok helyett így egyértelműen bizonyítani lehetne, hogy a kötelezett tudomást szerzett a pótdíj kivetéséről.

Szabó Mátéhoz az elmúlt években számos panasz érkezett a parkolási pótdíjakkal kapcsolatban. Például: valakinek nem volt mikuláscsomag az autóján, mégis postai értesítést kapott a jegy nélküli parkolásról és a pótdíjról. Mi több, így már csak a magasabb összegű – az alapdíj negyvenszeresét kitevő – pótdíj megfizetésére volt lehetősége. További probléma forrása, hogy nincs olyan szabály, amely a parkolási panaszok kezelését rendezné. Az ombudsman ezért a miniszter intézkedését kérte - olvasható az alapjogi biztos honlapján.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Szabó Máté már 2010 januárjában egy panasz vizsgálata nyomán kezdeményezte a fővárosi parkolási rendelet módosítását. Az ombudsman azt javasolta, hogy a fizetési határidőt attól kezdve számítsák, amikor a kötelezett már bizonyítottan tudomást szerzett a pótdíjáról. A mikuláscsomagot ugyanis az autó szélvédőjéről a szél elfújhatja, bárki leszedheti és egyáltalán nem biztos az, hogy az autó vezetője vagy a tulajdonosa tudomást szerez fizetési kötelezettségéről. A postai értesítéskor pedig már automatikusan a 15 napon túli, az alapdíj negyvenszeresét kitevő pótdíjat követelik az autóstól, akkor is, ha előtte nem is látott mikuláscsomagot.

A jogszabályi környezet az ombudsman 2010-es vizsgálati jelentése óta megváltozott. A legfőbb parkolási kérdéseket most már az egész országra kiterjedően a közúti közlekedésről szóló törvény szabályozza, abban azonban továbbra sem szerepel, hogy a fizetési határidőket a postai értesítéstől kellene számítani. A biztos ezért felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy kezdeményezze a törvény módosítását, amelynek alapján a parkolási pótdíjak befizetésének határidejét a – például tértivevényes – értesítés átvételétől számolnák. Ebben az esetben ugyanis bizonyított, hogy a kötelezett tudomást szerzett a pótdíj kivetéséről.

Szabó Máté jelentésében ezúttal ismételten vizsgálta azt is, hogy egy többéves jogszabályi előírás szerint külön törvényben kellene szabályozni a parkolási panaszok kezelésének módját, ez a törvény azonban nem született meg. Továbbra sincs tehát olyan szabályozás, amely meghatározná, hogy melyik szerv és mennyi időn belül köteles dönteni parkolási ügyekben, ez pedig sérti a jogbiztonságot. Az ombudsman ezért arra is felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy kezdeményezze a parkolási kérdésekben előterjesztett panaszok ügyintézése keret- és részletszabályainak kidolgozását - olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.