Az ombudsman szerint jogsértő a hódmezővásárhelyi 'szégyenlista'

Jogszerűtlen a hódmezővásárhelyi "szégyenlista" az adatvédelmi biztos szerint, ezért Jóri András felkérte Lázár János polgármestert, távolítsa el azt a város honlapjáról. Lázár szerint lehet, hogy eljárásuk "nem feltétlenül törvényes", de meggyőződése, hogy a listának visszatartó ereje van.

Jóri András adatvédelmi biztos szerint jogszerűtlen a támogatást igénylő, de annak átvételét elmulasztó, a felkínált közcélú munkát visszautasító állampolgárok adatainak nyilvánosságra hozása. Az adatvédelmi biztos ezért az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának keddi ülésén arra kérte Lázár Jánost, Hódmezővásárhely fideszes polgármesterét, hogy távolítsa el az önkormányzat honlapjáról a város szerint a támogatással visszaélők nevét tartalmazó listát.

Jóri András arra hívta fel a figyelmet: a lista nem szolgálja a visszaélések megakadályozását, ugyanakkor törvénytelen, esetenként olyanokat büntet, akik nem szolgáltak rá.

Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere szerint kiállja az igazságosság próbáját az önkormányzat azon gyakorlata, hogy honlapján közzéteszi a segélyért folyamodó, de a támogatással visszaélő állampolgárok adatait.

"Nem feltétlenül törvényes"

A polgármester az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának keddi ülésén azt mondta: a probléma megoldására minden jogszerű eszközt kimerítettek, és bár meglehet, hogy eljárásuk "nem feltétlenül törvényes", de felhívja a figyelmet arra, hogy a városban több mint háromszáz ember, a jogosultak egyharmada visszaélt a közpénzből juttatott támogatással, illetve visszautasította a felkínált közcélú munkát.

Lázár János arról is beszélt: hisz a nyilvánosság erejében, és meggyőződése, hogy a lista közzétételének visszatartó ereje van. Azzal kapcsolatban, hogy az adatvédelmi biztos szerint az önkormányzat gyakorlata jogszerűtlen, a politikus közölte: megfontolják Jóri András érvelését.

MSZP: ez kettős büntetés a szegényeknek

Az MSZP szerint kettős büntetést jelent a szegényeknek a hódmezővásárhelyi városvezetés által közzétett lista, amely a szociális segélyeket kérő, de azokat igénybe nem vevő emberek neveit tartalmazza. Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője kijelentette, hogy az intézkedés szegényellenes és a meglévő törvényi büntetések mellett a megszégyenítés eszközét is alkalmazza, méghozzá a fellebbezés lehetősége nélkül.

Lendvai Ildikó szerint ha jó szándékkal követtek is el törvénytelenséget, az éppúgy önbíráskodás, "mintha egy rosszabb szociális helyzetben lévő ember, vélt igazsága tudatában a lapáttal fejbe veri a másikat". Megjegyezte, ezt az önbíráskodást súlyosbítja, hogy éppen a hivatali hatalom követte el azt. A képviselő leszögezte, hogy a város vezetése egészében nem szegényellenes, ezzel az intézkedéssel viszont diszkriminálják a szegényeket. Lendvai Ildikó azt is megjegyezte, hogy egyébként az nem okoz károkat az önkormányzatnak, ha valaki nem veszi át a gyógyszertámogatást vagy az ebédjegyet. Az ellenzéki képviselő elmondta, azt is, miután megkérdezték a polgármestertől, kiderült, ha egy közpénzből fizetett alkalmazott ittasan megy be a munkahelyére, akkor ő nem kerül szégyenlistára.

LMP: a lista közzététele csak pótcselekvés

A Lehet Más a Politika (LMP) szegényellenes lépésnek tartja, hogy Hódmezővásárhely honlapján nyilvánosságra hozták a segélyt kérő, de azt át nem vevő, valamint a közhasznú munkát visszautasító személyek nevét tartalmazó listát. Szabó Tímea, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kijelentette, pártja egyetért Jóri András adatvédelmi biztossal abban, hogy a lista közzététele "csak egy pótcselekvés volt".

Cáfolta a polgármesternek azt a kijelentését, amely szerint a szociális törvény nem szankcionálja kellően, ha valaki visszaél a segélyezéssel. Kijelentette: megmutatták a polgármesternek is, hogy a törvény szerint, ha valaki két évig nem veszi igénybe a támogatást vagy nem működik együtt a hatóságokkal, akár egy évre is kizárható a segélyezési rendszerből. Hozzátette, Lázár János parlamenti képviselőként megtehette volna azt is, hogy törvénymódosítást kezdeményez az ügyben. Kitért arra is, hogy adatvédelmi szempontból aggályosnak tartják a lépést, mert az érintett hozzájárulása nélkül nem lehet személyes adatokat közzétenni. Megjegyezte, hogy ebben az esetben ráadásul különleges adatok is napvilágot láttak, mert elolvasható, kik kapnak gyógyszertámogatást, amiből következtetéseket lehet levonni az egészségi állapotukra.

Jobbik: ki kell dobni a potyautasokat

Radikális változásokra van szükség a szociálpolitikában és a potyautasokat ki kell dobni a rendszerből - mondta a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságnak keddi ülése után újságíróknak. A jobbikos képviselő úgy fogalmazott, a polgármester által választott módszer "nem alkalmatlan eszköz, semmiképpen nem az. Hogy jogszerű-e vagy sem, abban mi úgy gondoljuk, hogy határvidéken áll".

Szavai szerint jelenleg Magyarországon a teljes szociális rendszer a visszaélésekre épül, a Jobbik viszont úgy látja, a Lázár János által választott lépések arra bírják az embereket, hogy korrekt módon vegyenek részt a közmunkában. Gaudi-Nagy Tamás közölte, ez az eset is rámutatott arra, hogy a kormánynak akár jogalkotási lépéseket is tennie kell az ügyben. Közölte, hogy ezeket a lépéseket a Jobbik legfeljebb akkor kritizálná, ha nem lennének eléggé radikálisak.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat júliusban több mint háromszáz névből álló listát hozott nyilvánosságra azok nevével, akik magukat rászorulónak vallva segélyt igényeltek, azt azonban nem vették át, vagy a felajánlott közcélú munkát visszautasították, s ezzel "ténylegesen rászorulókat szorítottak ki a támogatási rendszerből".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.