Az ombudsman szerint időt kell adni a nyomozati iratok megismeréséhez

Az ombudsman szerint egy soron kívüli eljárásban ugyanúgy biztosítania kell a nyomozó hatóságnak a nyomozati iratok megismeréséhez szükséges időt és körülményeket a gyanúsított és védője számára, mint más esetekben - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint Szabó Máté alapjogi biztos egy hozzá benyújtott panasz alapján tett közzé állásfoglalást. A panaszos előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottként a beadványban azt kifogásolta, hogy az ellene indult büntetőeljárásban a Nemzeti Nyomozó Iroda a több mint 16 ezer oldalnyi iratanyag megismerésére mindössze három napot biztosított, így az iratoknak csak a tizedét tudta elolvasni.

Mint ismertették, az eljáró nyomozó a panaszost arról tájékoztatta, hogy a teljes iratanyagot átadják neki elektronikus adathordozón, amelyet a büntetés-végrehajtási intézetben tanulmányozhat. A gyanúsított a CD-lemez átvételét visszautasította, mert a büntetés-végrehajtási intézetben hetente csak kétszer egy órában fér hozzá a számítógéphez, és ez az idő nem lett volna elegendő a teljes iratanyag áttanulmányozására, a tárgyalásra való felkészülésre.

Az alapvető jogok biztosa jelentésében hangsúlyozta, hogy az iratok teljes körű megismerésére biztosított időtartamot mindig a konkrét ügy egyedi sajátosságainak, így például az iratok terjedelmének figyelembe vételével kell megállapítani. Az ombudsman továbbá rámutatott arra, hogy a nyomozás iratainak sorszámozott, összefűzött első példányát a gyanúsított egy arra kijelölt helyiségben, a nyomozó hatóság képviselőjének jelenlétében tekintheti meg, és ennek megszervezése nem a büntetés-végrehajtás, hanem a nyomozó hatóság feladata. A jogszabályok nem teszik lehetővé a nyomozati iratok elektronikus úton való ismertetését - tette hozzá a biztos.

A közlemény szerint Szabó Máté megállapította: sértette a jogbiztonságot, a tisztességes eljáráshoz és a védelemhez való jogot, hogy a nyomozó hatóság a panaszos és védője számára nem biztosította nyomozati iratok megismeréséhez szükséges időt, és hogy elektronikus adathordozón ajánlotta fel az iratanyagot. Mint megjegyezték, nem fogadható el az eljáró nyomozó magyarázata, hogy "az eljárás soronkívüliségét az eljárás minden résztvevője a saját eszközeivel köteles biztosítani".

Az alapjogi biztos felkérte az országos rendőrfőkapitányt, gondoskodjon arról, hogy az alárendeltségében működő nyomozó hatóságok a nagy terjedelmű nyomozati iratok megismerésére minden esetben biztosítsanak ésszerű időtartamot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.