Az ombudsman szerint Eger nem vezetheti be a kamaszok kijárási tilalmát

Eger város azt tervezte, hogy nem engedi csak úgy csámborogni az utcán meg a vendéglátóhelyeken a fiatalokat. A jegyző előzetesen az ombudsman véleményét kérte a rendeletről, ő pedig megdicsérte érte, mert a tervet határozottan ellenzi.

Az ombudsman aggályai nyomán egyelőre lekerült a napirendről Egerben a kamaszok késő esti, illetve éjszakai kijárási tilalma, ám az önkormányzat stratégiai kérdésként kezeli a szabályozást.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerdán aggályosnak nevezte az egri önkormányzat készülő rendeletét, amely szerint 22 és reggel 6 óra között a 14 éven aluli, 24 és reggel 6 óra között pedig a 14 és 16 év közötti fiatalok csak „felügyeletüket ellátó személy" kíséretében tartózkodhatnának a város területén, továbbá az ott működő vendéglátóhelyeken, üzletekben. Szabálysértésért pénzbüntetéssel sújthatnák azt a törvényes képviselőt, akinek a gyermeke a tudtával és beleegyezésével hágja át ezeket a korlátozásokat. Megbüntetnék a vendéglátóhely, üzlet üzemeltetőjét is, ha éjjel beengedi a rendeletben meghatározott életkorú fiatalokat.

Az ombudsman szerint az önkormányzatnak nincs törvényi felhatalmazása ilyen rendelet bevezetésére, s a korlátozás alkotmányos alapjogokat sértene. Üdvözölte ugyanakkor, hogy az egri önkormányzat jegyzője még a rendelet bevezetése előtt kérte véleményét.

Habis László polgármester (Egri Lokálpatrióta Egylet) az ombudsman szavaira reagálva kijelentette: nem mondanak le végleg a szabályozás bevezetéséről, hiszen nem szerencsés, hogy sokszor 12-13 éves gyerekek hajnalig lődörögnek az utcán. Megkeresik azokat a parlamenti erőket, amelyeken keresztül kezdeményezhető egy, az ifjúság védelméről szóló törvénymódosítás. Ha ez a támogatás meglesz, hozzálátnak a helyi szabályozás kialakításához - tette hozzá a polgármester.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.