Az ombudsman szerint a rongálás is lehet gyűlölet-bűncselekmény

Az emberölés, a zaklatás és a rongálás eseteiben lehessen súlyosbító körülmény az előítéletes motiváció – ezt javasolja az ombudsman.

A vasárnapi kaposvári sírrongálás kapcsán az ombudsman megismétli azt a javaslatát, hogy az új büntető törvénykönyvben az emberölés, a zaklatás és a rongálás eseteiben minősítő körülmény lehessen az előítéletes motiváció - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn.

A közleményben Szabó Máté ombudsman arra reagált, hogy vasárnapra virradóra a kaposvári zsidó temetőben ötvenhét sírt rongáltak meg ismeretlen tettesek; a ledöntött síremlékek ügyében rongálás miatt indított eljárást a rendőrség.

Az ombudsman emlékeztetett arra: legutóbb egy júniusi konferencián beszélt annak szükségességéről, hogy amikor a hatóság minősíti a bűncselekményeket az emberölés, a zaklatás és a rongálás eseteiben, akkor - ha van - tüntesse fel indítékként a gyűlöletmotívumot.

A gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésről a hivatalában rendezett tanácskozáson Szabó Máté felhívta a figyelmet: nemcsak a személyekkel szemben elkövetett, hanem a közösségek kollektív emlékhelyei és vagyontárgyai elleni bűncselekményeknek is lehet gyűlölet jellege.

Az új büntető törvénykönyv szövegezésével kapcsolatban a közleményben megjegyezték: a jogalkotó figyelembe vette a biztos több módosító ajánlását, például azt, hogy a gyűlölet-bűncselekmények előkészülete is legyen büntethető. Az ombudsman javaslata ellenére azonban a jogszabályban nem tüntették fel minősítő körülményként az elkövetés speciális, előítélet-motivált indokát az emberölés, a zaklatás és a rongálás tényállásai tekintetében.

Az alapvető jogok biztosa attól tart, hogy a jogi szabályozás hiányosságai következtében a büntető-jogalkalmazási gyakorlat egyes bűncselekmények esetében nem mutatja ki önálló tényállás formájában a gyűlöletet, mint motívumot, elfedve ezáltal az ilyen indíttatású bűncselekmények társadalmi veszélyességét.

A kaposvári rongálással kapcsolatban az ombudsman leszögezte: elítéli a temető meggyalázását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.