Az ombudsman sem segített a fogyatékos kisgyereken

További jogorvoslati utakat keres az az édesanya, akinek 14 éves, középsúlyos értelmi fogyatékkal élő, akut fogfájástól szenvedő kislányát csaknem féléves várakozási időre kötelezte a magyar állami egészségügy, de az ombudsman jogorvoslat helyett az egészségügyért felelős államtitkár semmitmondó válaszlevelét idézte.

A napokban megérkezett az ombudsman válasza arra a panaszra, amellyel a fogfájós fogyatékos kislány édesanyja várt jogorvoslatot, mert gyeremekét több hónapos várakozásra ítélte volna a magyar egészségügy - írja a Népszava.

A levél azonban nem tartalmaz határozott állásfoglalást. Sőt, az ombudsman november 13-án kelt levele egy átlagos állampolgár számára értelmezhetetlen, vizsgálata pedig, úgy tűnik, tökéletesen következmény nélküli. Az alapjog-sérelem megállapítására sem megerősítés, sem cáfolat nem érkezett. Ehelyett Szabó Máté tájékoztatta az asszonyt: a panaszos eljárás körülményeiről részletes felvilágosítást kért a szaktárcától.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár erre reagálva semmitmondó, már az egy évvel korábbi ombudsmani jelentésben is megtalálható közlését ismételte meg, hogy "az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárság célul tűzte ki, hogy az általános anesztéziában végzett fogászati ellátásokhoz a szükséges feltételeket előteremtse." Magyarán a szaktárca újra elismerte, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésre a szükséges feltételek. Azaz a fogyatékkal élők, így a fogyatékos kiskorúak kizárólag altatásban végezhető fogászati ellátása ma Magyarországon nem megoldott. Azzal pedig, hogy az érintettek nem kapják meg, vagy legalábbis nem időben a szükséges ellátást, sérül az egészséghez való joguk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.