Az ombudsman nem küldené börtönbe a rossz gyerekeket

Ellenzi a büntethetőség korhatárának 14-ről 12 évre tervezett leszállítását az ombudsman. Szabó Máté szerint a deviáns gyerekek problémáit elsősorban nem büntetőjogi szankciókkal, hanem a gyermekvédelem, az oktatás és az egészségügy összefogásával, a megelőzést és a gyermekek jogait szem előtt tartva kell kezelni.

Az alapvető jogok biztosa szerint nem indokolt a büntethetőségi korhatár leszállítása az új büntető törvénykönyv (Btk.) tervezetében, amely szerint a gyermek bűnösségének megállapítása akár szabadságelvonással is járhat - tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-t.

Szabó Máté szerint a deviáns gyerekek problémáját nem elsősorban büntetőjogi szankciókkal, hanem a gyermekekkel foglalkozó szakmákkal - mint például gyermekvédelem, oktatás és egészségügy - összefogva, a megelőzést és a gyermekek jogait kiemelve kell kezelni.

Az ombudsman hangsúlyozta: a büntethetőség alacsonyabb korhatárának megállapítása csak társadalmi vitát és komoly szakmai egyeztetést követően lehet indokolt, azonban a Btk. ezen rendelkezésének módosítását nem indokolja a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma, jellege, és az életellenes cselekmények statisztikai száma sem.

A büntethetőség alsó korhatárának meghatározása kapcsán nem egységes az európai államok gyakorlata. Az ENSZ gyermekjogi egyezménye szerint a gyermekközpontú igazságszolgáltatás célja, a gyermek legfőbb érdekét szem előtt tartva, a nevelés, a segítés és a társadalmi visszailleszkedés; eszerint a szabadság elvonása csupán végső és rövid ideig tartó intézkedés lehet - írta a gyermekjogi szakombudsman feladatait is ellátó alapjogi biztos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.