Az ombudsman nem ijedt meg Papcsáktól

Önkényesen és jogi felhatalmazás nélkül adott engedélyt a Papcsák Ferenc által vezetett zuglói önkormányzat a kerület egyik hajléktalantelepének felszámolására - legalábbis ezt állítja az alapvető jogok biztosa. Az önkormányzat visszautasítja Szabó Máté jelentését, a Fővárosi Kormányhivatal viszont felügyeleti eljárást indított az ügyben.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtöki, a távirati irodához eljuttatott közleményében jelezte: Szabó Máté fenntartja annak a tavaly decemberi jelentésének megállapításait, amely önkényesnek és jogi felhatalmazás nélkülinek nevezte a MÁV Zrt.-től bérelt területen található hajléktalantelep felszámolását. A biztos visszásnak tartja, hogy az önkormányzat és a nevében fellépő szervek az érintett hajléktalanoknak csak "általános tájékoztatást" adtak, "önkéntes" távozásra bírták őket, illetve mindezt dokumentálták.

Az ombudsman álláspontja szerint "a formális elismerő nyilatkozatok aláíratása a kiszolgáltatott emberekkel nem pótolja az érintettek jogait, speciális helyzetét valóban tiszteletben tartó, hosszú távú megoldásokat". Úgy fogalmazott: "a hajléktalantelep egyébként jogszerű felszámolása esetén a gondoskodási kötelezettség nem merülhet ki a potenciális lehetőségek elvi biztosításában, illetve az arról való tájékoztatásban".

Szabó Máté december közepén tudatta, hogy vizsgálata szerint a XIV. kerület "önkényes módon, felhatalmazás nélkül intézkedett" a Francia út és az Egressy út kereszteződésénél található hajléktalantelep felszámolásáról. A biztos álláspontja szerint az intézkedés után nem volt valamennyi érintett számára ténylegesen igénybe vehető szálláslehetőség, sérültek az alapvető emberi jogok és a jogállamiság normái.

A kifogásolt intézkedéssel kapcsolatban az ombudsman tájékoztatása szerint a Fővárosi Kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárást indított.

A zuglói önkormányzat akkor arról tájékoztatta az MTI-t: visszautasítják a hajléktalantelep megszüntetésével kapcsolatos ombudsmani jelentésben foglaltakat és a keresik a jogorvoslat lehetőségét. A kerület kiemelte, hogy egy súlyosan törvénysértő és a zuglói lakosok életét évek óta megzavaró állapotot szüntettek meg, amikor a jogszabályellenesen épített bódévárost felszámolták. Mint írták, meggyőződésük, hogy az önkormányzat jogszerűen járt el; mind az érintett hajléktalanok, mind a kerület lakóinak szempontjait figyelembe vették. A bódék lakóit az önkormányzat a Myrai Szent Miklós Keresztény Egyház szociális munkatársainak közreműködésével nemrégiben felújított helyeken helyezték el, ahol szállást, meleg ételt és tisztálkodási lehetőséget biztosítanak nekik - jegyezte meg az önkormányzat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.