Az ombudsman megfúrja a "zónarendeletet"?

Székely László jogbiztos szerint aggályos, ha az életvitelszerű közterületi tartózkodás szankcionálása és a fővárosi "zónarendelet" nyomán indokolatlan zaklatások érik a kiszolgáltatott helyzetű embereket.

A hideg napokon a szolidaritás segíthet a hajléktalan embereken, az állam és a társadalom morális és jogi kötelessége segítő kezet nyújtani minden kiszolgáltatott, rászoruló embernek, senki nem maradhat fedél és érdemi segítség nélkül – áll az alapvető jogok biztosának hétfői figyelemfelhívó közleményében.

Székely László figyelemmel kíséri a szabálysértési törvény módosítása, az életvitelszerű közterületi tartózkodás szankcionálása, valamint a frissen elfogadott fővárosi "zónarendelet" szabályai kapcsán kialakult helyzetet és a panaszok nyomán áttekinti a szabályozással kapcsolatos alkotmányossági és alapjogi aggályokat. A biztos szerint aggodalomra adhat okot, ha az elfogadott rendelkezések nyomán indokolatlan zaklatásnak teszik ki a kiszolgáltatott helyzetű embereket.

Az ombudsman kiemeli, hogy a szankcionálás csak a legutolsó eszköz lehet, valódi eredmény a civil és szakmai szervezetekkel való együttműködéssel érhető el, különösen most, amikor jelentősen megnövekedett a fedéllel ugyan még rendelkező, de a hajléktalanság határán, mélyszegénységben élők száma. A közös cél csak a hajléktalanság kezelése lehet, nem pedig a hajléktalanok – látszólagos – eltüntetése, a létező probléma elfedése. Az alapvető jogok biztosa különösen megdöbbentőnek tartja, hogy egyre növekszik a védtelen hajléktalan embereket ért támadások száma.

Az ombudsman döntése nyomán – az elmúlt évekhez hasonlóan – ezen a télen ismét az utcákon, az aluljárókban, a szállásokon mérik fel a hajléktalan-ellátó rendszer működését, és erről átfogó jelentést készítenek. A vizsgálat azt is elemzi majd, hogy milyen következménnyel jár az ellátásban az elsősorban rendészeti eszközök alkalmazására és a hajléktalanok meghatározott fővárosi közterületekről történő kiszorítására alapozott "megoldás". Az ombudsman közleményében a veszélyben lévő hajléktalan emberek mentése érdekében a Menhely Alapítvány Regionális Diszpécser Szolgálatának telefonos értesítését javasolja (061-338-4186).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.