Az ombudsman kontroll alá veszi a munkát

A Munka méltósága címmel átfogó vizsgálatot indít az ombudsman. Szabó Máté elsősorban arra kíváncsi, felkészültek-e a munkaügyi szervek és a lehetséges munkáltatók a felsőoktatási reform következményeként várhatóan tömegesen a munkaerő-piacra kerülő szakképzetlen, pályakezdő fiatalok képzésére és foglalkoztatására.

Az alapvető jogok biztosa vizsgálatot indít annak megismerésére, hogy a munkaügyi szervek és lehetséges munkáltatók felkészültek-e a felsőoktatási reform következményeként várhatóan tömegesen a munkaerő-piacra kerülő szakképzetlen, pályakezdő fiatalok pályaorientációjára, képzésére, foglalkoztatására - tudatta közleményében Szabó Máté, aki a Munka méltósága címet adta a projektjének.

Szabó Máté
Szabó Máté

Az ombudsmani szerepvállalás lehetőségeit, határait a hatályos ombudsmantörvény szabja meg. A munkaviszonnyal összefüggő konkrét jogsérelmekkel a biztos ugyan nem foglalkozhat, ám vizsgálhatja a munkához való joggal kapcsolatban felmerülő visszásságokat, a hazai foglalkoztatási viszonyokat.

Szabó Máté vizsgálatában a pályakezdő fiatalok, a kisgyermekes anyák, a kiemelten védett csoportok, a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek - fogyatékosok, hajléktalanok - munkaügyi helyzete is szerepel. A nők és kisgyermekes anyák elhelyezkedési esélyeit, a különféle alternatív munkavállalási formák, például a távmunka, részmunkaidő alkalmazását a biztos a köz- és a versenyszférában is vizsgálja.

A Munka méltósága projektben az ombudsman egyebek mellett áttekinti azt is, miképpen hatnak a fogyatékossággal élő embereket foglalkoztató munkáltatóknak adott kedvezmények és mi történt annak érdekében, hogy megvalósuljon a fogyatékosok integrált foglalkoztatása. A projekt további célja annak felmérése, milyen esélyeket és segítséget kaphatnak a hajléktalan emberek ahhoz, hogy visszatérhessenek a munka világába.

Az ombudsman hatáskörét megszabó törvény lehetővé teszi a közfoglalkoztatás és a segélyezés mindennapjainak, a munkaügyi központ tevékenységének vizsgálatát. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosának korábbi jelentéseire építve a projekt foglalkozik a roma nemzetiségű emberek helyzetével, jogainak érvényesülésével a közmunkaprogramok végrehajtása során. Ide és a fiatalok munkavállalási esélyeinek átfogó elemzéséhez is tartozik annak tisztázása is, hogy van-e olyan ösztönző rendszer vagy program, amelynek kifejezett célja, hogy a roma fiatalokat segítse a továbbtanulásban, a közszférában történő elhelyezkedésében.

Az alapvető jogok biztosának munkaügyi projektje egész évben folytatódik és a részjelentések után, 2012 végén várható a projekt felismeréseinek és ajánlásainak összefoglalása - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.