Az ombudsman bekeményít: nyílt levél Áder Jánoshoz

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy fontolja meg: aláírja-e az alaptörvény negyedik módosítását. Szerinte egymással ellentétes következtetések is levonhatók lennének az alaptörvény szövegéből, ami az államszervezet demokratikus működésének egyensúlyát veszélyeztetheti.

Az alaptörvény negyedik módosítása kapcsán nyílt levélben kéri aláírásának megfontolására Áder János köztársasági elnököt Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa.

Az alapvető jogok biztosa az MTI-hez eljuttatott levélben úgy fogalmaz: ha az Országgyűlés által még tárgyalt előterjesztés tartalma bekerül az alaptörvénybe, akkor egymással ellentétes következtetések is levonhatók lennének az alaptörvény szövegéből.  Szerinte "ez az állapot az államszervezet demokratikus működésének egyensúlyát veszélyeztetheti". Mint írja, a módosítás több rendelkezése az alkotmányozó Országgyűlés szerint is ellentétes az Alkotmánybíróságnak - az alaptörvényből vagy a korábbi alkotmányból levezetett - döntéseivel. Más rendelkezések pedig olyan tartalmú szabályozást vezetnek be, amelyek alkotmányossága a hatályos alaptörvény alapján is vitatható.

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük Szabó Máté nyílt levelét.

"Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja az Alaptörvény negyedik módosítását (Módosítás), amelyet az elfogadás után az Országgyűlés elnöke megküld a köztársasági elnöknek. Ezt követően a köztársasági elnök dönti el, hogy a normaszöveget aláírja-e, vagy pedig gyakorolja a politikai vagy az alkotmányossági vétó jogát.

A köztársasági elnök alkotmányos jogállásának megfelelően őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Az alkotmányos keretek között felléphet a demokratikus működés helyreállítása érdekében, ha olyan jelenséget tapasztal, amely az államszervezet működését súlyosan veszélyezteti. Az Alaptörvényből következően a köztársasági elnöknek valamennyi hatáskörét e jogállására figyelemmel kell gyakorolnia. Az államszervezet demokratikus működése feletti őrködés ugyanakkor a köztársasági elnök kizárólagos jogköre; e tevékenységet nem vállalhatja át sem az alapvető jogok biztosa, sem az államszervezet valamelyik másik intézménye.

Erre tekintettel fordulok nyílt levélben Köztársasági Elnök úrhoz. Fel kívánom hívni a figyelmét olyan körülményekre, amelyek befolyásolhatják abban a döntésében, hogy a Módosítást aláírja-e.

A Módosítás tartalma alapjaiban érinti a hatalommegosztást, a fékek és ellensúlyok rendszerét Magyarországon. A Módosítás több rendelkezése az alkotmányozó Országgyűlés szerint is ellentétes az Alkotmánybíróság – Alaptörvényből vagy a korábbi Alkotmányból levezetett – döntéseivel. Más rendelkezések pedig olyan tartalmú szabályozást vezetnek be, amelyek alkotmányossága a hatályos Alaptörvény alapján is vitatható.

Ha a Módosítás beépülne az Alaptörvénybe, akkor egymással ellentétes következtetések is levonhatók lennének az Alaptörvény szövegéből. Ez pedig az alkotmányossági gyakorlat nehezen feloldható dilemmáihoz vezetne. Ez az állapot az államszervezet demokratikus működésének egyensúlyát veszélyeztetheti.

Kérem ezért, hogy a levelemben említett szempontokat fontolja meg, amikor dönt, aláírja-e az Alaptörvény negyedik módosítását."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.