Az ombudsman a dohánystop mellett

Az ombudsman üdvözli a dohányzási szabályok szigorítását, de azok ellenőrzését és szigorú betartatását is.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, Fülöp Sándor üdvözli és támogatja a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítására irányuló szándékot, mivel szerinte az állam köteles megvédeni polgárait a környezet-egészségügyi kockázatokkal szemben.

Mint arról beszámoltunk, júliustól totális dohányzási tilalom léphet életbe a munkahelyeken, éttermekben, szórakozóhelyeken, ha az Országgyűlés elfogadja azt az indítványt, amelyet 15 kormánypárti képviselő jegyez. Javaslatukat, amelyet Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár is támogat, február végén már be is nyújtották a parlamentnek. A politikus szerint a dohányzási tilalom szigorítása már egy éven belül érezhető egészségnyereséggel járhat – anélkül, hogy munkahelyek szűnnének meg.

Vitát váltott ki a vendéglátóhelyeken való dohányzás tilalmát felvető Heinz Tamás fideszes képviselő azon felvetése, melyet Vujity Tvrtko kérdése alapján a TV2 Mokkájának kamerái előtt fogalmazott meg a közelmúltban: javaslatot akart beterjeszteni, hogy a kocsiban se lehessen dohányozni, ha benne gyerek is ül benne. Végül azonban ebből nem lett törvényjavaslat.

Fülöp Sándor a jogszabálymódosításról indult vitával kapcsolatos közleményében tudatta: a gazdasági részérdekek csak a legszigorúbb alkotmányossági követelményeknek megfelelően írhatnak felül környezetvédelmi érdekeket, jelen esetben pedig az egészséges környezethez való jognak elsőbbséget kell élveznie a gazdasági érdekekkel szemben.

Hasonló figyelmet kell fordítani a kül- és beltéri légszennyezettségi ártalmak teljes körű kiküszöbölésére is. A sokféle környezet-egészségügyi kockázat közül kiemelte a közlekedési eredetű légszennyezettséget, a magas szállópor-koncentrációt, így a szmogveszélyt, az illegális hulladékégetést, az egyes ipari üzemek por- és bűzterhelését.  E veszélyek csökkentése érdekében hatékony állami fellépésre van szükség.

Az ombudsman szerint a törvénymódosítás fontos lépés, de betartatásához rendszeres hatósági ellenőrzésre és széles körű tájékoztatásra is szükség van, mérsékelni kell a gépjárműforgalmat, egyidejűleg támogatni és fejleszteni kell a tömegközlekedést, fel kell lépni az illegális hulladékégetéssel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.