Az oligarchákkal szövetkezik a Fidesz?

Ha a Fidesz komolyan gondolja, hogy megvonja a pártoktól az állami támogatást, akkor oligarchákkal szövetkezik – állítják az LMP politikusa. Az ökopárt javasolja: büntessék szigorúbban, aki bűncselekményből szerzett pénzből pártokat finanszíroz.

A Fidesz az elmúlt két évben nem sokat tett a pártfinanszírozás átláthatóságáért, legutóbb pedig Orbán Viktor azt mondta: elvenné a pártok állami támogatását. Ezzel újabb lehetőséget adott arra, hogy oligarchák vezessék az országot – állítja közleményében Dorosz Dávid, az LMP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja, valamint Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes.

A párt ezért az új Btk.-ban szigorúbban büntetné, ha valaki vagyon elleni bűncselekményből szerzett pénzből később pártokat finanszíroz.

Ha a Fidesz komolyan gondolja, hogy megvonja két évre a pártoktól az állami támogatást, akkor valójában oligarchákkal szövetkezik - véli a két politikus. Amennyiben a kormánypárt sem kap állami támogatást, akkor máshonnan kell előteremtenie a politizálás anyagi hátterét – fogalmaznak –, erre pedig nyilván már most megvan a forrása.

A pénz megvonása azonban egy dolgot biztosan erősítene: az átláthatatlanságot. Az LMP ezért úgy gondolja, hogy már az is bűnszervezetben elkövetett bűncselekménynek számítana, ha egy ember és egy szervezet között a pénzmozgás átláthatatlan és az összeg eredete sem tisztázott.

A párt az esetleges visszaélések megelőzése újabb módosító javaslatot nyújtott be az új Btk.-hoz. Ha valaki úgy követne el vagyon elleni bűncselekményt, hogy a megszerzett pénzből egy politikai pártot vagy szervezetet finanszíroz, akkor a mostaninál szigorúbb büntetést kapna, és nem kerülhetne feltételesen sem szabadlábra – ez szerepel a tervezetben.

A javaslat alapján az új Btk. az ilyen visszaéléseket bűnszervezetben elkövetett bűncselekménynek tekintené, így még súlyosabb börtönbüntetést szabhatna ki a bíróság azokra, akik például hűtlen kezeléssel vagy sikkasztással szerzett összeget pártokra költenek.

Az LMP a javaslatot az állami támogatások sorát elnyert Közgép tényleges tulajdonosának tekinthető Simicska Lajos egy régebbi fotójával és egy 2004-es üzenetével indokolja. „Gondom lesz rátok” - figyelmezette akkor Simicska a Népszabadság újságíróját egy bírósági tárgyalás után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.