Az OIT az új főbírójelölt mellett

Minimális többséggel ugyan, de támogatta a köztársasági elnök főbírójelöltjét, Havasi Orbán Máriát az Országos Igazságszolgáltatási Tanács kedden. A jelenleg tizennégy fős testületből heten mellette, hatan ellene voksoltak, egy bíró távol maradt.

A szavazás titkos, így nem tudni, hogy ki miként döntött, valószínű azonban, hogy a nemek többsége a grémium öt külső tagjától – ezek az igazságügyi és rendészeti miniszter, az Országgyűlés alkotmányügyi és költségvetési bizottságának egy-egy szocialista a tagja, a legfőbb ügyész, illetve a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke – származhatott. A bírák viszont az előzetes várakozásoknál valószínűleg nagyobb arányban álltak a jelölt mellé.

Az OIT támogatta Havasiné Orbán Mária jelölését
Az OIT támogatta Havasiné Orbán Mária jelölését

Az OIT döntése azonban a parlamentet nem köti, így csak jövő hétfőn dől el, hogy Sólyom László második jelöltje elnyeri-e a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztját.

Az SZDSZ már jelezte, hogy támogatja Havasinét, a Fidesz és az MSZP viszont csak a hétfői frakcióülésen alakítja ki álláspontját. Valószínű, hogy a szocialisták inkább nemmel voksolnak majd, így elképzelhető, hogy nem jön össze a főbíró megválasztásához szükséges kétharmados többség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.